De fleste avisene i Serbia er på serbisk, men det er også publikasjoner på albansk, ungarsk, romansk og tsjekkisk, tyrkisk, bulgarsk og engelsk. Til 1956 var alle avisene i det gamle Jugoslavia eid av kommunistpartiet, fra dette året med økonomiske reformer ble pressens stilling friere, men fremdeles beholdt regimet kontrollen over mediene. I slutten av 1980-årene kom det ut over 3000 publikasjoner, 27 av dem var dagsaviser. Under Jugoslavia-konflikten spilte mediene en viktig rolle.Etter at Milo[small s, caron]evi[small c, acute accent] vant parlamentsvalget i 1993, sikret det regjerende sosialistpartiet seg kontroll over det statlige fjernsynet og de viktigste avisene. I Beograd fantes det uavhengige medier, men de var ute av stand til å nå massene. Den offisielle propagandaen hadde dermed god grobunn. Massemedia, særlig TV, ble viktige redskaper for nasjonalismen. Etter det tidligere Jugoslavias oppløsning førte krigene, sanksjonene og de økonomiske problemene i kjølvannet av disse til dyrere aviser og kraftige opplagsfall. I 2001 kom det ut 18 dagsaviser, 607 andre aviser og 491 ukeblader og tidsskrifter i Serbia og Montenegro. Etter Milo[small s, caron]evi[small c, acute accent]s fall har pressen fått en ny frihet. Tidligere regimetro aviser byttet raskt side. De tidligere kritiske avisene fortsatte sine mer grundige reportasjer.

Til de viktigste dagsavisene hører 7 i Beograd, én i Niš og to i Novi Sad. Avisene med de største opplagene er Beogradavisene Ve[small c, caron]ernje novosti (grunnlagt 1953, 270 000), populæravisen Blic (grunnlagt 1996, 230 000) og den statseide Politika (grunnlagt 1904, 130 000).

Fjernsyns- og radiostasjonene var tidligere hovedsakelig statlig drevet og kontrollert. Statskringkastingsselskapet RTS (grunnlagt 1929) har endret seg i retning av å bli en public service-kringkaster; den sender 5 programmer. I tillegg til denne er det flere private radio- og fjernsynsselskaper, bl.a. B92 som under krigen (1991-95) drev radiovirksomhet med en uttalt antikrigsholdning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.