Massemedier i Serbia

De fleste avisene i Serbia er på serbisk, men det er også publikasjoner på albansk, ungarsk, romansk og tsjekkisk, tyrkisk, bulgarsk og engelsk. Til 1956 var alle avisene i det gamle Jugoslavia eid av kommunistpartiet, fra dette året med økonomiske reformer ble pressens stilling friere, men fremdeles beholdt regimet kontrollen over mediene. I slutten av 1980-årene kom det ut over 3000 publikasjoner, 27 av dem var dagsaviser. Under Jugoslavia-konflikten spilte mediene en viktig rolle.Etter at Milo[small s, caron]evi[small c, acute accent] vant parlamentsvalget i 1993, sikret det regjerende sosialistpartiet seg kontroll over det statlige fjernsynet og de viktigste avisene. I Beograd fantes det uavhengige medier, men de var ute av stand til å nå massene. Den offisielle propagandaen hadde dermed god grobunn. Massemedia, særlig TV, ble viktige redskaper for nasjonalismen. Etter det tidligere Jugoslavias oppløsning førte krigene, sanksjonene og de økonomiske problemene i kjølvannet av disse til dyrere aviser og kraftige opplagsfall. I 2001 kom det ut 18 dagsaviser, 607 andre aviser og 491 ukeblader og tidsskrifter i Serbia og Montenegro. Etter Milo[small s, caron]evi[small c, acute accent]s fall har pressen fått en ny frihet. Tidligere regimetro aviser byttet raskt side. De tidligere kritiske avisene fortsatte sine mer grundige reportasjer.

Til de viktigste dagsavisene hører 7 i Beograd, én i Niš og to i Novi Sad. Avisene med de største opplagene er Beogradavisene Ve[small c, caron]ernje novosti (grunnlagt 1953, 270 000), populæravisen Blic (grunnlagt 1996, 230 000) og den statseide Politika (grunnlagt 1904, 130 000).

Fjernsyns- og radiostasjonene var tidligere hovedsakelig statlig drevet og kontrollert. Statskringkastingsselskapet RTS (grunnlagt 1929) har endret seg i retning av å bli en public service-kringkaster; den sender 5 programmer. I tillegg til denne er det flere private radio- og fjernsynsselskaper, bl.a. B92 som under krigen (1991-95) drev radiovirksomhet med en uttalt antikrigsholdning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg