Sør-Afrika har en lang og mangfoldig pressetradisjon, og er det ledende landet i Afrika når det gjelder medievirksomhet. Den store kringkastingsaktiviteten og de mange presseorganene gjenspeiler den sammensatte befolkningen. Avisene har spilt en meget viktig rolle i den offentlige debatten. En stor del av pressen – særlig den engelskspråklige – støttet opposisjonen mot raseskillesystemet. Landet hadde, også under apartheid-tiden, en friere presse enn de fleste andre land i Afrika, selv om myndighetene arbeidet aktivt for å kneble aviser som ble for brysomme motstandere. I 1982 ble det innført straffebestemmelser for offentliggjørelse av opplysninger som kunne skade statens sikkerhet, og myndighetene fikk meget vide fullmakter til å avgjøre hva som kunne rammes av disse bestemmelsene. Etter at unntakstilstand ble innført i 1986, opprettet myndighetene en sensurinstans for alle nyhetsmedier.

I 1993, i forbindelse med overgangen fra apartheid til flertallsstyre i Sør-Afrika, ble det opprettet en uavhengig mediekommisjon som skulle sikre en upartisk presse. Grunnloven garanterer pressefrihet, noe som også stort sett respekteres i praksis. Aviser og magasiner kan ha kritiske reportasjer og kommentarer til landets styrende organer, og det statlige kringkastingsselskapet SABC er mer uavhengig nå enn under apartheid-regimet.

Det er 20 dagsaviser i landet, de fleste utgis på engelsk. De største engelskspråklige er Sowetan (ca. 225 000), som utgis i den svarte forstaden Soweto utenfor Johannesburg, og The Star (Johannesburg, ca. 168 000). Den største afrikaans-språklige er Beeld (Johannesburg, ca. 88 000).

South African Broadcasting Corporation (SABC) var under apartheid statskontrollert og hadde ansvaret for all kringkastingsvirksomhet i landet, men i 1993 ble kontrollen overlatt til en ny uavhengig institusjon som står for tildelingen av kringkastingslisenser. SABC-Radio kringkaster i alt 22 innenlandske radiosendinger på elleve forskjellige språk, samt en utenlandssending på sju språk. Deregulering av kringkastingsvirksomheten i 1996 har ført til et stort antall radiostasjoner, bare i Johannesburgområdet kan man ta inn over 40 radiostasjoner. SABC begynte med fjernsynssendinger i 1976, og SABC-Television driver nå tre fjernsynskanaler som har sendinger på sju språk. I tillegg abonnerer flere hundre tusen på betalings-TV fra kabelselskaper og satellitt-selskapet Multichoice.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.