Massemedier i Sør-Afrika

Presse

Sør-Afrika har en lang og mangfoldig pressetradisjon, og er det ledende landet i Afrika når det gjelder medievirksomhet. Den store kringkastingsaktiviteten og de mange presseorganene gjenspeiler den sammensatte befolkningen. Avisene har spilt en meget viktig rolle i den offentlige debatten. En stor del av pressen – særlig den engelskspråklige – støttet opposisjonen mot raseskillesystemet. Landet hadde, også under apartheid-tiden, en friere presse enn de fleste andre land i Afrika, selv om myndighetene arbeidet aktivt for å kneble aviser som ble for brysomme motstandere. I 1982 ble det innført straffebestemmelser for offentliggjørelse av opplysninger som kunne skade statens sikkerhet, og myndighetene fikk meget vide fullmakter til å avgjøre hva som kunne rammes av disse bestemmelsene. Etter at unntakstilstand ble innført i 1986, opprettet myndighetene en sensurinstans for alle nyhetsmedier.

I 1993, i forbindelse med overgangen fra apartheid til flertallsstyre i Sør-Afrika, ble det opprettet en uavhengig mediekommisjon som skulle sikre en upartisk presse. Grunnloven garanterer pressefrihet, noe som også stort sett respekteres i praksis. Aviser og magasiner kan ha kritiske reportasjer og kommentarer til landets styrende organer, og det statlige kringkastingsselskapet SABC er mer uavhengig nå enn under apartheid-regimet.

Det er 20 dagsaviser i landet, de fleste utgis på engelsk. De største engelskspråklige er Sowetan (ca. 225 000), som utgis i den svarte forstaden Soweto utenfor Johannesburg, og The Star (Johannesburg, ca. 168 000). Den største afrikaans-språklige er Beeld (Johannesburg, ca. 88 000).

Radio og fjernsyn

South African Broadcasting Corporation (SABC) var under apartheid statskontrollert og hadde ansvaret for all kringkastingsvirksomhet i landet, men i 1993 ble kontrollen overlatt til en ny uavhengig institusjon som står for tildelingen av kringkastingslisenser. SABC-Radio kringkaster i alt 22 innenlandske radiosendinger på elleve forskjellige språk, samt en utenlandssending på sju språk. Deregulering av kringkastingsvirksomheten i 1996 har ført til et stort antall radiostasjoner, bare i Johannesburgområdet kan man ta inn over 40 radiostasjoner. SABC begynte med fjernsynssendinger i 1976, og SABC-Television driver nå tre fjernsynskanaler som har sendinger på sju språk. I tillegg abonnerer flere hundre tusen på betalings-TV fra kabelselskaper og satellitt-selskapet Multichoice.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg