Som en av de mer liberale stater i Golfen har Qatar større pressefrihet og mediemangfold enn de fleste land i Midtøsten. Loven om mediesensur ble avskaffet i 1995, og en ny presselov presentert i 2011 fjerner straffeforfølgelse for journalistisk virksomhet, med ett kritisert unntak: ved å skape usikkerhet omkring Qatars forhold til vennligsinnede stater.

Qatar har både statskontrollerte og private medier på alle plattformer, og er blitt kjent for å stå bak det internasjonale mediehuset Al-Jazeera, med global dekning fra Doha via fjernsyn og internett.  Det er aviser og fjernsynskanaler på arabisk og engelsk, så vel som andre språk. De toneangivende avisene er Al-Sharq, Al-Rayah og Al-Arab, samt engelskspråklige Gulf Times, Qatar Tribune og The Peninsula.

Qatarske medier vokste fram særlig fra 1970-tallet, med magasinene Doha og Gulf News blant de første. Den første dagsavisen, Al-Ahd, kom ut i 1972. Den statlige kringkastingen, Qatar Broadcasting Service (QBS) ble etablert i 1968, først med radiosendinger, deretter med fjernsyn – levert av Qatar Television Service (QTV) – fra 1970, om med en engelskspråklig kanal fra 1982. Fra 1993 er fjernsyn levert via satellitt, først gjennom Qatar Cablevision (QCV). Landet fikk internett i 1996. Al-Jazeera ble etablert med hovedkvarter i Doha i 1996, finansiert av Qatars emir, med sendinger døgnet rundt, senere med egne sendinger på engelsk og serbokroatisk, og en omfattende internett-tjeneste. Det statlige nyhetsbyrået Qatar News Agency (QNA) ble startet i 1975, med tjeneste på flere språk.

Med statlig støtte, men med et internasjonalt styre ble det uavhengige mediesenteret Doha Centre for Media Freedom (DCMF) åpnet i 2008. Organisasjonen arbeider for pressefrihet og fremme av kvalitetsjournalistikk i Qatar så vel som i Midtøsten og for øvrig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.