Massemedier i Nepal

Gorkhapatra er Nepals eldste avis, grunnlagt i 1901. Forside fra 1933.

Nepal har et stort antall lokale radiostasjoner spredt over hele landet, og disse er viktige for informasjonstilgangen for en stor andel av landets befolkning. Mange bor i vanskelig fremkommelige områder og rundt 40 prosent av befolkningen er analfabeter (2018).

Nepal har tradisjonelt hatt aviser som har «tilhørt» ulike politiske retninger. Nepal var frem til 1990 styrt av en monark, og pressen var delt mellom medier som støttet monarkiet og medier som støttet kampen for demokrati.

Forfatningen fra 1990 garanterte pressefrihet i Nepal, men i perioder med politisk ustabilitet har pressefriheten og journalisters sikkerhet vært truet.

Alle dagsavisene (unntatt de statseide) er i dag (2018) frie og profesjonelle medier, mens det finnes flere ukeaviser med politisk tilknytning. Mange av de lokale radiokanalene, tv-kanalene og nettavisene er eid av politiske interessegrupper.

Trykkpresse

Spredningen av trykte aviser skjer hovedsakelig i mer sentrale strøk, i Kathmandu-dalen. Disse avisene har lave opplagstall og lav spredning, på grunn av vanskelig fremkommelighet og lavt utdanningsnivå. Avisene har likevel stor politisk betydning, og de er med å sette den politiske agendaen i landet.

Størst er avisene The Kathmandu Post, Kantipur, Gorkhapatra, The Himalayan Times, Anapurna Post og Rising Nepal.

TV-kanaler

Nepal har et stadig antall økende tv-kanaler. Det er over 100 kanaler for en befolkning på 29 millioner (2018), og de fleste konsentrerer seg om nyhetssendinger.

Digitale medier

Digitale medier får en stadig større betydning. Det er stadig flere av innbyggerne som får tilgang til internett, og dermed til nyheter på nett. Dette skyldes både sosiale mediers økende popularitet og at det er tilgang på rimelige smarttelefoner produsert i Kina eller India.

Flere kjente redaktører har startet egne nettaviser. Disse leses av landets politiske og sosiale elite, og øker dermed betydningen av digitale medier i landet.

Statlig kanal

Den statlige kanalen Radio Nepal ble grunnlagt i 1951. Kanalen har sendinger på nepali og engelsk i tillegg til cirka 20 regionale språk. Fjernsynsendinger startet i 1986, og det statlige Nepalese Television Corporation sender i to kanaler. Fra 1994 ble det mulighet til å ta inn satellittfjernsyn i Nepal.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg