Massemedier i Kamerun

I Kamerun hadde myndighetene kontroll over aviser, radio og TV før 1990. Politisk demokratisering fra 1990 endret dette, og i dag er det også flere privateide aviser og radiokanaler. Det er bare et fåtall som har råd til å bruke sosiale medier, fordi nedlasting av data til mobiltelefon er dyrt.

Før innføringen av flerpartivalg i Kamerun i 1990 hadde myndighetene full kontroll over massemediene i landet. Avisen Cameroon Tribune er myndighetenes talerør og har kommet ut siden 1974 både på engelsk og fransk. CRTV er myndighetenes TV-kanal og har sendt daglig siden 1985. Flere radiostasjoner er betalt og kontrollert av myndighetene og sender på fransk, engelsk og flere lokale språk daglig.

Etter 1990 har medielandskapet endret seg kraftig. Flere titalls dags- og ukeaviser har sett dagens lys. Mange av dem er svært kritiske til myndighetenes politikk. Toneangivende opposisjonsaviser er Le Messager og La Nouvelle Expression, som begge publiseres på fransk av private eiere. Også engelskspråklige aviser publiseres ukentlig. Selv om mange de siste årene har fått tilgang til Internett, er hastigheten lav og prisen høy, slik at informasjon som publiseres via blogger og internasjonale nyhetsbyråer kun når et fåtall av innbyggerne i landet.

Private radiostasjoner har daglige sendinger på flere lokale språk, og mange reportasjer er kritiske til myndighetene. På tross av at grunnloven fra 1996 lovfester ytringsfrihet og pressefrihet, fengsles kritiske journalister hvert eneste år. Journalisten Ahmed Abba fra Radio France International (RFI) ble høsten 2017 løslatt etter 29 måneder i fengsel for å ha skrevet en kompromitterende artikkel om landets sikkerhet i 2015. Reporters Without Borders klassifiserer Kamerun på 130. plass i verden (av 180) når det gjelder respekt for pressefrihet (2017).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg