Myndighetene hadde kontroll over aviser, radio og tv i Kamerun før 1990. Politisk demokratisering fra 1990 endret dette slik at det i dage er flere privateide aviser og radiokanaler også. Det er fortsatt kun eliten som har råd til å bruke sosiale media fordi nedlasting av data på mobiltelefoner er dyrt.

Før innføringen av flerpartivalg i Kamerun i 1990 hadde myndighetene full kontroll over massemedia i landet. Avisen Cameroon Tribune er myndighetenes talerør og har kommet ut siden 1974 både på engelsk og fransk. CRTV er myndighetenes TV-kanal og har sendt daglig siden 1985. Flere radiostasjoner er betalt og kontrollert av myndighetene og sender på fransk, engelsk og flere lokale språk daglig.

Etter 1990 er medielandskapet endret kraftig. Flere titalls dags- og ukeaviser har sett dagens lys. Mange av dem er svært kritiske til myndighetenes politikk. Toneangivende opposisjonsaviser er Le Messager og La Nouvelle Expression som begge publiseres på fransk av private eiere. Også engelskspråklige aviser publiseres ukentlig. Selv om mange de siste årene har tilgang på www er hastigheten lav og prisen høy slik at informasjon via blogger og internasjonale nyhetsbyråer kun når eliten i landet.

Private radiostasjoner har daglige sendinger på flere lokale språk og mange reportasjer er kritiske til myndighetene. På tross av at grunnloven fra 1996 lovfester ytringsfrihet og pressefrihet, fengsles kritiske journalister hvert eneste år. Radio France International (RFI) sin journalist ble løslatt høsten 2017 etter to år i fengsel for å ha skrevet en kompromitterende artikkel om landets sikkerhet i 2015. Reporters without borders klassifiserer Kamerun på 130. plass (av 180) med hensyn til respekt for pressefrihet. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.