Tel Aviv er sentrum for avisutgivelsen i Israel. De fleste avisene er avhengige av økonomisk støtte fra politiske partier, religiøse grupper eller staten, og av den grunn har israelsk presse blitt kritisert for å være relativt lite uavhengig.

Det utgis rundt 20 dagsaviser, de fleste på hebraisk. Det gis også ut aviser på engelsk, fransk, tysk, polsk, ungarsk, russisk, jiddisk og arabisk. Det gis ikke ut aviser på sabbaten (lørdag), men avisene som kommer ut fredag ettermiddag har gjerne weekendbilag og vesentlig større opplag enn avisene på ukedagene. På grunn av landets størrelse kan alle avisene kalles riksaviser.

De fleste morgenavisene er knyttet til religiøse eller politiske grupperinger. Den mest innflytelsesrike er Ha'aretz (grunnlagt 1918), som er politisk uavhengig. Flest lesere har de uavhengige ettermiddagsavisene Yedioth Ahronoth (grunnlagt 1939) og Ma'ariv (grunnlagt 1948). Alle disse utkommer i Tel Aviv. I tillegg blir den engelskspråklige avisen Jerusalem Post (grunnlagt 1932) ofte sitert i utenlandsk presse; den har en internasjonal ukentlig utgave som distribueres til over 100 land. Finansavisen Globes (grunnlagt 1983) utkommer på engelsk i Rishon le Zion fem dager i uken.

I tillegg til dagspressen finnes det flere ukentlige og månedlige magasiner. Gratisavisene har også begynt å gjøre seg gjeldende i Israel. Den første, Yisraeli, ble grunnlagt i 2006. Den har senere fått følge av Yisrael Hayom og Metro (begge grunnlagt i 2007).

Flere mindre palestinske aviser utkommer i de okkuperte områdene i Jerusalem og på Vestbredden. De blir sensurert, og enkelte er blitt stengt etter ulike anklager fra israelske myndigheter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg