Siden den amerikanske invasjonen og fjerningen av Saddam Husseins regime i 2003 har Iraks medielandskap gjennomgått drastiske endringer. Under Saddams diktatur var irakiske medier under full statskontroll og måtte følge en regimetro linje. Satellitt-TV var forbudt. Noen få unntak fantes i de kurdiske områdene og andre områder hvor regimet ikke hadde full kontroll.

Etter at regimet ble styrtet, utstedte det midlertidige overgangsstyret kontrollert av amerikanerne et dekret om opprettelse av en fri presse. Det ble samtidig bestemt at oppfordring til voldsbruk mot okkupasjonsmakten ikke ville være tillatt; en del nystartede aviser ble stengt på grunn av brudd på denne bestemmelsen. Antallet publikasjoner økte raskt, og ved utgangen av 2003 hadde landet rundt 250 aviser og blader, men mange av dem fikk kort levetid.

Selv om det over natten ble tillatt med fri presse i 2003, bærer irakiske medier helt til i dag preg av over 40 år med ulike former for autoritært styre. De fleste medier er knyttet til eller økonomisk avhengig av ulike politiske grupper, og mange irakere ser medier som propagandaverktøy for ulike interesser, snarere enn objektive informasjonskanaler. Internettdekningen henger etter de fleste andre arabiske land, og langvarig konflikt med mange internt fordrevne forstyrrer folks tilgang til medier.

TV

Etter invasjonen i 2003 opprettet den midlertidige koalisjonsmyndigheten The Iraqi Media Network (IMN) for å erstatte Saddams Informasjonsdepartement. IMN startet fjernsyns- og radiovirksomhet, blant annet Al-Iraqiya TV. I dag er TV det mest utbredte mediet for nyheter.

Aviser

De største avisene er IMN-finansierte al-Sabah, konkurrenten al-Sabah al-Jadid, den panarabiske og saudi-støttede al-Zaman, i tillegg til Al-Dustur og al-Mada.

Al-Sabah ble beskyldt for å ukritisk støtte den sjialedede regjeringen, og være for vennlig innstilt til amerikanerne, noe som førte til avleggeren al-Sabah al-Jadid som er mer uavhengig. Al-Dustur er en panarabisk avis kjent for å være relativt balansert. Al-Mada er en av få venstreorienterte og sekulære aviser i landet, grunnlagt av kurdiske Fahri Karim. I tillegg kommer en rekke aviser som støtter spesifikke etniske eller religiøse grupper. Noen eksempler er Jaridat al-Dawa, en sjia-islamistisk avis, Ishraqat al-Sadr, som støtter Sadr-bevegelsen, og al-Bayyina al-Jadida, som utgis av iranske Hizbollah. Dar al-Salam utgis av det irakiske Det muslimske brorskap, som er sunnimuslimsk. Rudaw er en kurdisk medieorganisasjon som publiserer på nett, TV og radio.

Internett

Omtrent halvparten av Irak befolkning har tilgang til internett. Niqash.org ble opprettet av unge irakiske journalister i 2005 og har oppnådd høye lesertall. Den publiseres på arabisk, kurdisk og engelsk, men har lidd under manglende finansiering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg