Under president Ibrahim Suharto regime var den indonesiske pressen sensurert, men ved hans fall i i 1998 fikk landet presse- og ytringsfrihet, og antallet aviser økte kraftig. Antall dagsaviser hadde i 1990-årene ligget i underkant av 80 med et samlet opplag på omtrent 4,7 millioner. Så økte det til en topp på 290 i 2000, men er senere har tallene sunket til omtrent 170. Av disse er omtrent 50 riksaviser og 120 lokalaviser, men kun halvparten av befolkningen har tilgang på aviser.

De to største avisene er tabloidavisen Rakyat Merdeka (Fritt folk) og den uavhengige katolsk/konservative Kompas, som ble grunnlagt i 1965. Begge utkommer i Jakarta. Andre store dagsaviser er Suara Merdeka, og populæravisene Pos Kota og Berita Buana, som alle utkommer i Jakarta. De fleste avisene utkommer på det offisielle nasjonalspråket Bahasa Indonesia, men det finnes også flere engelske dagsaviser.

I tillegg til den statlige radio- og fjernsynskanalen Radio Republik Indonesia (RRI), som ble grunnlagt i 1945 og sender i seks kanaler, har det siden 1989 vært private radio- og fjernsynssendinger. Det er noe over 550 kommersielle lokalradiostasjoner. Televisi Republik Indonesia (TVRI), som ble grunnlagt i 1962, er statseid og sender nasjonalt fjernsyn på Bahasa Indonesia og engelsk. Private fjernsynsselskaper ble tillatt i 1991, og det er nå 11 kommersielle fjernsynskanaler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg