Grunnloven fra 1949 garanterer pressefrihet og ytringsfrihet i India. Disse bestemmelsene ble opphevet da Indira Gandhis regjering erklærte unntakstilstand i 1975, men gjeninnført etter regjeringsskiftet i 1977. Landets aviser utgis på engelsk, hindi og 93 andre språk.

Det store antallet forskjellige språk har, sammen med sosiale og religiøse motsetninger og kastekonflikter, vanskeliggjort fremveksten av en nasjonal og riksdekkende presse. Derfor har de engelskspråklige avisene, som har sine lesere blant den utdannede middelklassen i byene, beholdt sin ledende stilling etter uavhengigheten fra Storbritannia i 1947.

Presse

India har en mangfoldig presse. Blant annet på grunn av en voksende middelklasse har avisopplaget økt sterkt de senere årene (2014), og i tillegg til de etablerte avisene har det dukket opp en del nye.

Den første indiske avisen, Bengal Gazette, ble grunnlagt i Kolkata (Calcutta) i 1780 og utkom på engelsk. Den første avisen på et indisk språk, Samachar Darpan, ble grunnlagt i Serampore i 1818.

De mest innflytelsesrike avisene er The Times of India (grunnlagt i 1838, utgis i 17 byer), The Indian Express (grunnlagt i 1953), The Hindu (grunnlagt i 1878), Hindustan Times (grunnlagt i 1923) og The Statesman (grunnlagt i 1875).

Av de ukentlige politiske nyhetsmagasinene regnes India Today (grunnlagt i 1975, utgis i New Delhi på engelsk og hindi) som det ledende. Det største nyhetsmagasinet er imidlertid Manorama Weekly (grunnlagt i 1937, utgis i Kottayam i Kerala), som utkommer på malayalam.

I alle delstater finnes det regionale magasiner, som også utkommer på engelsk, hindi eller lokale språk. Mange av avisene på de lokale språkene ble startet som motstandsaviser under det britiske styret. De avviker ofte fra de engelskspråklige både når det gjelder nyhetsutvalg og redigering. Hindi er nå det vanligste avisspråket i disse avisene og bladene, deretter følger engelsk og malayalam.

Radio og fjernsyn

India har mer enn 150 millioner husstander med tilgang til TV-sendinger (2014).

Indias radio og fjernsyn er underlagt Ministry of Information and Broadcasting, men får inntekter fra reklame i tillegg til statlige bevilgninger. All-India Radio (AIR) er en av verdens største nyhetsorganisasjoner.

AIR hadde monopol på radio- og fjernsynssendinger frem til 1976. Da ble fjernsynet utskilt som en uavhengig enhet under navnet Doordarshan India.

Doordarshan sender i 20 kanaler, både nasjonalt, regionalt og lokalt. I tillegg er det stort og stadig økende antall privateide TV-stasjoner. Det antas at Doordarshan når om lag 400 millioner seere (2014).

Det er mer enn 700 private TV-kanaler, og mange av disse har 24-timers sendinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg