Medier i Etiopia har alltid vært sterkt kontrollert av de politiske myndighetene. Etter at EPRDF tok makten i 1991, opplevde man en midlertidig liberalisering av mediene, noe som førte til en betydelig vekst i aviser og radiostasjoner. De fleste av disse hadde kort levetid, ofte på grunn av press fra myndighetene.

Pressefriheten fikk trangere kår etter valget i 2005, og særlig etter innføringen av en ny medielov i 2008. Friheten har blitt ytterligere innskrenket i de senere år, hvor en rekke journalister er fengslet og private uavhengige aviser og radiostasjoner er blitt stengt. Mange av de fengslede journalistene er dømt i henhold til Etiopias antiterrorlov (vedtatt 2009), noe som har gjort at Reportere uten grenser og andre menneskerettsorganisasjoner har engasjert seg sterk.

Aviser

De dominerende avisene i Etiopia er statsstyrte, hvor Addis Zemen (amharisk, grunnlagt i 1941) og Ethiopian Herald (engelsk, grunnlagt i 1943) utgis av Informasjonsdepartementet.

Radio og TV

Den statlige etiopiske kringkastingen startet radiosendinger i 1941. Under militærregimet (før 1991) hadde de enkelte frigjøringsorganisasjonene egne radiostasjoner i sine områder. Disse har delvis fortsatt sin virksomhet. Fjernsynssendinger startet i 1964, og det statlige fjernsynsselskapet Ethiopian Television (grunnlagt i 1964) er delvis reklamefinansiert. Radio Ethiopia sender innenlands- og utenlandsprogram på flere språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg