Massemedier i Belgia

Presse

Belgia har ca. 30 dagsaviser med generell, bred stoffdekning med et samlet opplag på over 1,6 mill., fordelt på den franskspråklige og den nederlandskspråklige presse (den tyskspråklige utgjøres av én avis, Grenz-Echo i Eupen) (1996). Alle de største avisene utkommer i Brussel, delvis med regionale utgaver i andre byer. Størst er De Standaard (372 000, inkl. Het Nieuwsblad og De Gentenaar) og Het Laatste Nieuws (ca. 306 000, inkl. Antwerpen-utgaven De Nieuwe Gazet). Størst blant de franskspråklige avisene er Le Soir (182 000). Det har skjedd en viss eierkonsentrasjon i belgisk presse i nyere tid, bl.a. omfatter Le Soir-gruppen flertallet av de franskspråklige avisene, mens den viktigste nederlandskspråklige utgiveren er VUM-gruppen (De Standard).

Pressen i Belgia er meget gammel. Nieuwe Tijdingen (1605?) i Antwerpen er antagelig det eldste nyhetsblad i Europa. Brussel fikk senere en franskspråklig avis i Le Courrier véritable des Pays-Bas (1649), som fra 1741 bar navnet Gazette de Bruxelles. Den eldste dagsavis er Gazette des Pays-Bas (1759-91). En viktig politisk avis var Le Journal de Bruxelles fra 1790 til den gikk inn i 1920-årene. En viktig flamsk avis i tiden omkring løsrivelsen fra Nederland var Gent-avisen De Vaderlander. Inntil ca. 1920 dominerte den franskspråklige presse, men etter hvert som flamlendernes stilling er blitt sterkere, er den nederlandskspråklige presse også gått frem.

Radio og fjernsyn

De store statlige kringkastingsselskapene er Radio-Télévision Belge de la Communauté Française (RTBF, franskspråklig) og Vlaamse Radio- en Televisisieomroep NV (VRT, nederlandskspråklig). I tillegg finnes et tyskspråklig kringkastingsselskap i Eupen (Belgische Rundfunk- und Fernsehzentrum der Deutschsprachigen Gemeinschaft (BRF)). Finansieringen er offentlig (bl.a. lisenser). Fjernsynssendinger begynte i 1953.

En rekke private radio- og fjernsynsselskaper driver på kommersiell basis i Belgia. For øvrig kan utenlandsk fjernsyn tas imot i stor utstrekning, og satellittfjernsyn videreformidles over kabelnett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg