Massemedier i Afghanistan

Afghanistan hadde tidligere et titalls dagsaviser samt en rekke periodiske publikasjoner. Under borgerkrigen sluttet de fleste å komme ut på regulær basis, eller gikk inn. Etter Talibans fall høsten 2001 har mange aviser, ukeblader og tidsskrifter kommet i gang igjen, eller er blitt nystartet. Viktigst er de tre Kabul-avisene Hewad ('hjemland', statlig), den statlige engelskspråklige avisen, Kabul Times og avisene Shari'at og Hasht-e-Subh.

I Taliban-tiden var var alle typer medier under streng kontroll av staten, TV var forbudt. Den statlige Radio Afghanistan ble omdøpt til Radio Shari'as stemme. Etter Talibans fall skjedde det en frigjøring av mediene. Radio Afghanistan ble gjenopprettet, og musikk, som hadde vært forbudt i fem år, ble igjen sendt. Litt senere ble Kabul TV gjenopprettet og en kvinne ble ansatt som nyhetsoppleser. Afghanistan har i dag et tjuetalls aviser, radio- og TV-stasjoner, noen uavhengige, noen eid av politiske grupperinger eller av enheter som er under kontroll av lokale krigsherrer. Radioen sender i hovedsak på dari og pashto; enkelte sendinger på andre minoritets- språk. Landets fjernsynssendinger ble startet i 1961, og sendinger i farger ble innført i 1978.

Etter noen år med betydelig spillerom har afghanske media siden 2012 i økende grad opplevd snevrere rammer for fri journalistikk, og så vel journalister som redaktører har vært utsatt for trusler. Innsnevringen har hatt utgangspunkt i en ny medielov av 2009; i noen tilfeller har bevæpnete inntrengere oppsøkt redaksjons- lokaler som reaksjon på kritisk journalistikk. Med utgangspunkt i medieloven vedtok Parlamentet i september 2013 å opprette et eget kontrollorgan, ledet av kultur- og informasjonsministeren. Regjeringens argument for mer kontroll er å motvirke at media bidrar til politisk og nasjonal ustabilitet. Media på sin side, med støtte fra et mindretall i Parlamentet, fremholder at deres kamp om uavhengighet og integritet gjelder demokrati, menneskerettigheter og økt frihet for det sivile samfunn. Media konstaterer at presset utenfra også har en kjønnsdimensjon; mange kvinnelige journalister opplever at mye av presset særlig er rettet mot dem. Og generelt frykter media at situasjonen vil bli forverret når de fleste utenlandske militære styrkene forlater Afghanistan i 2014.

Kommentarer (2)

skrev Bjørn Johannessen

Hallo Gry, Som du sikkert vet har Taliban de senere månedene gjennomført en rekke anslag mot media i Afghanistan, hvorav et bombeangrep mot den fremste private TV-stasjonen Tolo TV, med sju drepte og mange sårete, så langt er det mest alvorlige. Kanskje du bør oppdatere artikkelen om massemedia ved bl.a. å skrive litt om den fare som Taliban og ISIS representerer for det frie ord i Afghanistan, herunder for journalister og andre ansatte i media. Mvh. Bjørn (Johannessen) .

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei Bjørn, takk for et godt innspill! Vi jobber nå med en gjennomgang av blant annet samtidshistorie, så vi får ikke tatt tak i denne enda - men den er på lista. Legg gjerne inn endringsforslag til teksten. Vennlig hilsen Marte, redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg