Pilegrimsfedrene fra skipet Mayflower grunnla i 1620 Plymouth som den første faste hvite bosetning i New England. Massachusetts-kompaniet, stiftet i 1629, fikk inn stadig nye immigranter. Blant annet var det mange puritanere som forgjeves hadde forsøkt å reformere den engelske kirke i strengere retning, og i 1643 var staten med på å danne New England-føderasjonen.

Puritanerne var driftige handelsmenn, men den økonomiske fremgangen ble skjemmet av deres intoleranse og forfølgelse av folk med avvikende meninger. I 1691 ble Massachusetts sammensluttet med Plymouth og Maine til én kongelig koloni. De engelske restriksjoner og avgifter ble tatt ille opp av Massachusetts med sin livlige handel og skipsfart.

Den amerikanske frigjøringskrigen begynte med sammenstøtene ved Lexington i 1775 og Concord. Massachusetts ble en egen stat i 1780 (en av de opprinnelige 13) og ratifiserte konstitusjonen i 1788. Maine ble skilt ut som egen stat i 1820. På 1800-tallet vokste det blant annet opp en betydelig tekstilindustri, hvilket førte til stor innvandring spesielt av irlendere og italienere. Boston ble den nye statens kulturelle sentrum og var et tyngdepunkt i kampen mot slaveriet.

Massachusetts er et av demokratenes sterkeste områder i USA og blant annet hjemstat til Kennedy-familien. Massachusetts sender to senatorer og ni representanter til Kongressen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.