Masqualero

Artikkelstart

Masqualero var en norsk jazzgruppe dannet i 1983, anerkjent som en av de mest betydelige ensemblene i norsk jazz på 1980-tallet. Opprinnelig var det en kvintett med Nils Petter Molværtrompet, Tore Brunborgsaksofon, Jon Balkepiano, Arild Andersenkontrabass og Jon Christensentrommer, men opptrådde fra 1987 av som kvartett etter at Balke sluttet.

Faktaboks

Uttale
masqualˈero

Gruppen høstet betydelig oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt med sin moderne, elastiske stil som hentet inspirasjon fra både 60-tallets post-bop og modaljazz, så vel som skandinavisk jazz og folketoner. Navnet tok de fra tittelmelodien på sitt første album, en komposisjon av Wayne Shorter.

Masqualero turnerte i USA, Storbritannia, Mellom-Europa og Skandinavia, og spilte inn fire album, hvorav Masqualero (1983), Bande à part (1986) og Re-enter (1991) alle ble tildelt Spellemannprisen i kategorien Jazz. Aero (1988) var gruppens første album uten Balke. Med unntak av debutalbumet, som kom ut på etiketten Odin, ble de tre andre utgivelsene gitt ut av ECM. Gruppen ble oppløst i 1991.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg