Mary Quant

Faktaboks

Mary Quant
uttale:
kwånt
født:
11. februar 1934, London, Storbritannia

Mary Quant og hennes mann Alexander Plunket Greene, fotografert omkring 1967. Hun tegnet klærne, og han stod for organiseringen.

Av /NTB Scanpix ※.

Mary Quant er en britisk moteskaper. Hennes klær revolusjonerte Londons gatemote i 1960-årene. Spesielt hennes miniskjørt skapte internasjonal oppmerksomhet.

Quant åpnet Bazaar, sin første butikk, i hjørnet Markham Square og King's Road i London 1955. I løpet av en tiårsperiode utviklet hun en klesstil som balanserte mellom det lekne og sexy. 1964 lanserte hun det klassiske miniskjørtet som raskt ble en internasjonal suksess. Hennes kjoler med arkitektonisk silhuett ble i 1966 verdenskjent med den syltynne Twiggy som modell. I 1963 dannet Mary Quant og mannen Alexander Plunket Greene (1932–1990) en salgskjede som førte til at hennes navn ble spredt ut over verden.

Mary Quant skapte klær, tilbehør og sminke for det vitale ungdomsmiljøet i 1960-årenes «Swinging London». Hennes ukonvensjonelle og fargerike tenåringsmote var med på å gjøre London til et viktigere moteforbilde for mange enn Paris. I 1966 skrev hun selvbiografien Quant by Quant.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lister, Jenny (2019). Mary Quant, V A Publishing
  • Quant, Mary (2012). The Autobiography by Mary Quant, V A Publishing

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg