Marvin Leonard Goldberger

Faktaboks

Marvin Leonard Goldberger

Murph

Uttale
gˈouldbə:gə
Født
22. oktober 1922, Chicago, Illinois, USA
Død
26. november 2014, La Jolla, California, USA

Artikkelstart

Marvin Leonard Goldberger var en amerikansk fysiker innafor elementærpartikkelfysikk som er kjent blant annet for utvikling av kjernefysiske våpen.

Vitenskapelige bidrag

Under andre verdenskrig arbeida Goldberger med utviklinga av kjernereaktorer i tilknytning til prosjektet for kjernefysiske bomber. Han gjorde blant annet grunnleggende studier av nøytrondiffraksjon, et fenomen som seinere har blitt brukt ved strukturundersøkelser av krystaller.

I 1948 begynte Goldberger, under Enrico Fermis ledelse, å arbeide med elementærpartikkelfysikk. Han var den første som brukte den såkalte Monte Carlo-metoden for å klarlegge en partikkels reaksjoner i en kjerne på reint statistisk grunnlag. I samarbeid med Murray Gell-Mann la han i 1952 fram en teori for kollisjonsprosesser mellom elementærpartikler og har seinere levert vesentlige bidrag til forståelsen av elementærpartiklenes natur. Goldberger har også utført betydningsfulle teoretiske arbeider i forbindelse med spredning av røntgen- og elektronstråler mot komplekse molekyler.

Stillinger

Goldberger var i åra 1950-1957 professor ved University of Chicago. Deretter var han 1957–78 professor i teoretisk fysikk ved Princeton University og ved California Institute of Technology 1978–87. Goldberger var så direktør ved Institute for Advanced Study i 1987–91 og fra 1991 professor ved University of California, L.A.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg