Martinus

Faktaboks

Martinus
eg. Martinus Thomsen
Født
1890
Død
1981

Martinus Thomsen, dansk mystiker og forfatter; utgav et førtitalls bøker og artikler. Hans hovedverk er Livets Bog (7 bind, utgitt 1932–60), også kalt Det tredje testamente, for her mente han å videreføre og fullføre den innsikten som ligger i Det gamle og Det nye testamente. Fra 1933 utgav han tidsskriftet Kosmos. Martinus Institut, Frederiksberg, har som formål å bevare hans samlede verk og gjøre dem tilgjengelige.

Martinus' kosmologi, som hans lære gjerne kalles, er gjennomført panteistisk og holistisk: Alt som eksisterer er evig og levende, alt er del av én organisme, og den grunnleggende kvaliteten i universet er kjærlighet.

Et mål med menneskelivet er å ta dette inn over seg. Etisk og erkjennelsesmessig går mennesket igjennom sju stadier i en evolusjonsrekke - fra det primitive, preget av selvoppholdelsesdrift, til det fullkomne, preget av kjærlighet og forståelsen av at alt liv er ett (jamfør menneskesynet innenfor teosofien). I Martinus' kosmologi vektlegges også bl.a. karma og gjenfødsel, naturens kretsløp og ulike symbolsystemer (jfr. moderne okkultisme).

Anbefalt lenke

Den Store Danske Encyklopædis artikkel om Martinus.

Kommentarer (1)

skrev Stein-Åge Gyltnes

Martinus mente at stedet for forandringer og skapelse er tid og rom, og der har alt en begynnelse og en avslutning, men ikke tid og rom som sådan. Det vil si at individet med sitt jeg,x1, som er utenfor tid og rom, sin skape og sanseevne,x2, som også er utenfor tid og rom, evig er tilknyttet sin livsopplevelse,x3, som er innenfor tid og rom og i evig forandring.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg