Martinique er en øy i Karibia og et fransk oversjøisk departement. Øya var opprinnelig befolket av karibene, som kalte øya Madiana («Blomsterøya»). Dette gav opphavet til det nåværende forfranskede navnet.

Kristoffer Columbus ankom øya i 1502, men Spania viste aldri videre interesse for å kolonisere øya. Først i 1635 etablerte franskmannen d'Esnambuc en bosetning som i 1658 allerede utgjorde cirka 5000 personer. Karib-befolkningen bukket raskt under, og afrikanske slaver ble innført for å arbeide på sukkerplantasjer. I 1674 ble øya formelt del av den franske kronen.

Martinique ble gjentatte ganger angrepet av briter og nederlendere. Britene okkuperte øya mellom 1794 og 1802 og igjen fra 1809 til 1814, da fransk herredømme ble gjenetablert. Slaveriet ble opphevet i 1848, noe som førte til immigrasjon av indiske og kinesiske arbeidere.

I 1902 hadde vulkanen Montagne Pelée et voldsomt utbrudd, som fullstendig ødela den daværende hovedstaden Saint-Pierre og tok livet av cirka 30 000 mennesker.

Siden 1946 har øya hatt status som fransk oversjøisk departement, og innførte dermed euro som valuta i 2002. Tross turismen har Martinique siden slutten av 1970-årene hatt høy arbeidsledighet og en betydelig utvandring til Frankrike. Økonomiske overføringer fra Paris har gitt øya en høy levestandard etter karibiske forhold – og medført at kravet om full uavhengighet, som tidvis blusser opp, ikke har fått særlig oppslutning i befolkningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg