Martin Seligman

Faktaboks

Martin Seligman

Martin Elias Pete Seligman

Født
12. august 1942, Albany, New York, USA
Martin Seligman er en amerikansk psykolog. Han er professor ved University of Pennsylvania og leder for Positive Psychology Center.

Artikkelstart

Martin Seligman er en amerikansk psykolog. Han er professor ved University of Pennsylvania og leder for Positive Psychology Center.

Seligman ble i 1970-årene kjent for studier av «lært hjelpeløshet» hos dyr og mennesker. Han påviste at situasjoner der det ikke er sammenheng mellom det man gjør og det man oppnår av belønninger og straff, vil kunne føre til generell passivitet og et depressivt atferdsmønster. Om for eksempel en hund mottar vilkårlige elektriske støt vil den ikke ta aktive valg for å unngå ytterligere støt, selv i en situasjon hvor det er mulig.

Senere har han skiftet fokus til hvordan optimisme etableres, og er blant grunnleggerne av den nye retningen positiv psykologi, som arbeider for å kartlegge positive opplevelser (lykke, engasjement), positive karakteregenskaper og hvilke omgivelser som kan fremme trivsel og et meningsfullt liv.

Hans mest kjente bøker er Helplessness (1975, 1993), Learned optimism (1990, 1998), Authentic happiness (2002), Flourishing (2011).

Seligman har vært president for den amerikanske psykologforeningen (APA).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg