Martin Munkácsi

Faktaboks

Martin Munkácsi
Født
18. mai 1896, Kolozsvar, Ungarn
Død
13. juli 1963, New York, New York, USA

Artikkelstart

Martin Munkacsi var en ungarsk fotograf, som i sin tid en av verdens mest kjente fotografer. Hans dynamiske bilder av sport, artister og gateliv i Tyskland og Ungarn fra 1920- og 1939-tallet fanget energien, bevegelsen og hastigheten i en moderne verden. I 1933 revolusjonerte han motefotografiet med sin energiske og vitale stil, og ble headhuntet til Harper's Bazaar og dro til New York hvor han snart ble berømt.

Bakgrunn

Martin Munkacsi ble født i Koloszvar og startet sin karriere som avisskribent og fotograf med sport som spesialområde. Han fikk sine første sportsbilder på trykk i 1921. På grunn av datidens tekniske begrensninger var actionfotografering kun mulig i utendørslys, og Munkacsi brøt nye grenser ved å utforme sportsfotografier som nøye komponerte actionfotografier.

Gjennombruddet hans kom da han fotograferte et tragisk slagsmål, der bildene hans resulterte i en fellende dom for drapsmannen. Berømmelsen som rettsaken ga ham, ga ham også jobb for Berliner Illustrirte Zeitung (BIZ) i 1928. Ut over sport og mote fotograferte han rike og fattige berlinere, og reiste til Egypt, Liberia, London, New York, Sicilia og Tyrkia for BIZ. På oppdrag fra BIZ fotograferte han da president Paul von Hindenburg overlot makten til Adolf Hitler, samt Hitlers innerste krets.

Karriere

I 1933 begynte han å fotografere for Harper's Bazaar i New York og i motsetning til hva som var vanlig, fotograferte han utendørs på locations som strender, gårdsbruk, åkre og flyplasser. Hans banebrytende moteopptak med fotomodellen Lucile Brokow løpende nedover stranden med kappen bølgende bak seg var det første bildet av skjønnheten i aksjon. Det var en pause fra de statiske bildene som var resultatet av studioopptak, og fotografiene hans ble forsterket av samarbeidet med sjefredaktør Carmel Snow og grafisk designer Alexey Brodovitch, som visste å utnytte potensialet i Munkacsis banebrytende bilder. Munkacsi kjente ikke bare kraften i fotografiet som sådan, men også kraften i det kommersielle fotografiet.

Munkacsi portretterte kjente artister som Louis Armstrong, Fred Astaire, Joan Crawford, Jean Harlow, Katharine Hepburn og Leslie Howard.

Munkacsi ble en av de mest betydningsfulle fotografene i det tjuende århundre, han kombinerte journalistisk presisjon med en formell estetisk standard og innlemmet bevegelse, ideer og innfall med dramatiske kameravinkler og skapte dermed en banebrytende mote- og sportsfotografering.

I 2021 inkluderte det jødiske museet i New York City flere av Munkacsis fotografier i en utstilling som belyste hvordan fotografi, grafisk design og populære magasiner sammen forandret amerikansk visuell kultur fra 1930 til 1960.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg