Martin D. Kamen

Faktaboks

Martin D. Kamen
Født
27. august 1913, Toronto i Canada
Død
31. august 2002, Montecito, California, USA

Artikkelstart

Martin D. Kamen, kanadisk kjemiker, fant karbonisotopen 14C og bruken av den til C-14-datering.

Kamen ble utdannet som kjemiker fra universitetet i Chicago med en bachelorgrad i 1933 og en PhD i 1936. Han arbeidet videre ved strålingslaboratoriet i Berkeley University of California, Berkeley, der miljøet rundt Ernest O. Lawrence og hans syklotron drev banebrytende studier i anvendt kjernekjemi. Sammen med Samuel Ruben arbeidet Kamen med radioaktive sporstoffer i studiet av fotosyntese og CO2-assimilasjon. I 1940 framstilte de isotopen 14C, som med sin halveringstid på 5730 år åpnet nye muligheter for datering innen arkeologi.

Fra 1945 arbeidet Kamen ved Washington University School of Medicine med bruk av radioisotoper i medisinen, samtidig som han fortsatte sine studier av fotosyntesen - spesielt cytokromers rolle i fotosyntese og respirasjon.

Gjennom 1950- og 60-årene bidrog han stadig med viktige innsikter i mikrobiologi. Samtidig måtte han kjempe en årelang kamp for å bli renvasket etter at han i 1944 var blitt erklært som en risiko for rikets sikkerhet. Den frittalende Kamen ble i 1953 innkalt til senatskomiteen for uamerikansk virksomhet (se Joseph McCarthy), og i en tiårsperiode var passet hans inndratt og han var avskåret fra å delta på faglige samlinger utenlands.

Fra 1961 var Kamen ved University of California i San Diego. Hans lærebøker Radioactive Tracers in Biology (1947) og Primary Process in Photosyntheses (1963) er klassikere på sitt felt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg