Martin D. Kamen, kanadisk kjemiker, fant karbonisotopen 14C og bruken av den til C-14-datering.

Kamen ble utdannet som kjemiker fra universitetet i Chicago med en bachelorgrad i 1933 og en PhD i 1936. Han arbeidet videre ved strålingslaboratoriet i Berkeley University of California, Berkeley, der miljøet rundt Ernest O. Lawrence og hans syklotron drev banebrytende studier i anvendt kjernekjemi. Sammen med Samuel Ruben arbeidet Kamen med radioaktive sporstoffer i studiet av fotosyntese og CO2-assimilasjon. I 1940 framstilte de isotopen 14C, som med sin halveringstid på 5730 år åpnet nye muligheter for datering innen arkeologi.

Fra 1945 arbeidet Kamen ved Washington University School of Medicine med bruk av radioisotoper i medisinen, samtidig som han fortsatte sine studier av fotosyntesen - spesielt cytokromers rolle i fotosyntese og respirasjon.

Gjennom 1950- og 60-årene bidrog han stadig med viktige innsikter i mikrobiologi. Samtidig måtte han kjempe en årelang kamp for å bli renvasket etter at han i 1944 var blitt erklært som en risiko for rikets sikkerhet. Den frittalende Kamen ble i 1953 innkalt til senatskomiteen for uamerikansk virksomhet (se Joseph McCarthy), og i en tiårsperiode var passet hans inndratt og han var avskåret fra å delta på faglige samlinger utenlands.

Fra 1961 var Kamen ved University of California i San Diego. Hans lærebøker Radioactive Tracers in Biology (1947) og Primary Process in Photosyntheses (1963) er klassikere på sitt felt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.