Martin Bucer

Faktaboks

Martin Bucer
Martin Butzer
Uttale
bˈutsər
Født
11. november 1491, Schlettstadt, Elsass, Det tysk-romerske riket (nå Sélestat, Alsace, Frankrike)
Død
28. februar 1551

Artikkelstart

Martin Bucer, tysk reformator og humanist som fra 1518 var preget av Martin Luthers reformasjon. Bucer er kjent som leder av reformasjonen i Strasbourg, der han levde og arbeidet det meste av tiden fra 1523 til 1549.

Bucer spilte en viktig rolle som formidler mellom lutheranere og reformerte, blant annet i de – ikke vellykkede – forhandlingene i 1529 for å komme frem til et felles protestantisk syn på nattverden. Selv om Bucer i utgangspunktet var Luther-tilhenger, var særlig hans kirkesyn tydelig påvirket av reformert tenkning. Dette kom blant annet frem gjennom den vekten han la på kirketukten da kirkeordningen i Strasbourg ble reorganisert i 1533. Han spilte også en viktig økumenisk rolle i religionssamtalene mellom protestanter og katolikker i 1539–1541.

Etter den schmalkaldiske krig mellom katolikkene og protestantene flyktet han til England, der han døde. Som professor i Cambridge deltok han i den engelske reformasjonen. Blant hans viktigste teologiske skrifter kan nevnes De regno Christi (1550, «Om Kristi herredømme»).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg