Martin Bucer

Faktaboks

Martin Bucer
Martin Butzer
uttale:
bˈutsər
født:
11. november 1491, Schlettstadt, Elsass, Det tysk-romerske riket (nå Sélestat, Alsace, Frankrike)
død:
28. februar 1551

Martin Bucer, tysk reformator og humanist som fra 1518 var preget av Martin Luthers reformasjon. Bucer er kjent som leder av reformasjonen i Strasbourg, der han levde og arbeidet det meste av tiden fra 1523 til 1549.

Bucer spilte en viktig rolle som formidler mellom lutheranere og reformerte, blant annet i de – ikke vellykkede – forhandlingene i 1529 for å komme frem til et felles protestantisk syn på nattverden. Selv om Bucer i utgangspunktet var Luther-tilhenger, var særlig hans kirkesyn tydelig påvirket av reformert tenkning. Dette kom blant annet frem gjennom den vekten han la på kirketukten da kirkeordningen i Strasbourg ble reorganisert i 1533. Han spilte også en viktig økumenisk rolle i religionssamtalene mellom protestanter og katolikker i 1539–1541.

Etter den schmalkaldiske krig mellom katolikkene og protestantene flyktet han til England, der han døde. Som professor i Cambridge deltok han i den engelske reformasjonen. Blant hans viktigste teologiske skrifter kan nevnes De regno Christi (1550, «Om Kristi herredømme»).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg