Marta Hoffmann

Faktaboks

Født
27. september 1914
Død
15. februar 2001

Marta Hoffmann til høyre. Fotografiet er fra Rogaland, Norge.

av /Digitalt museum. CC BY SA 2.0

Marta Hoffmann, norsk kunsthistoriker, museumskvinne og tekstilforsker. Utdannet magister i kunsthistorie i 1939 med magisteroppgave om Jærhuset. Hoffman ble ansatt som volontør ved Norsk Folkemuseum i 1940, og arbeidet siden som konservator ved museet fram til 1980 på avdeling for landbruk og bygdekultur.

Marta Hoffmann arbeidet spesielt med husflid, tekstiler og tekstilredskap. I 1964 avla hun doktorgrad om oppstadveven i Skandinavia med avhandlingen The warp-weighted loom: studies in the history and technology of an ancient implement. Avhandlingen har siden blitt trykket opp i flere opplag. Hun skrev også andre bøker om tekstile teknikker, slik som boken Tekstilarbeid (1966) og Fra fiber til tøy (1991).

Hoffmann var en internasjonal forsker med et stort nettverk, samtidig var hun interessert i praktisk håndverksutvikling og var blant annet involvert i revitaliseringen av greneveven i Troms. Foruten forskning om tekstilredskaper skrev Hoffmann om byggeskikk, landbruk, kunst og folkekunst.

Litteratur

  • Haugen Hol, Bjørn Sverre 2013. «Drakt og tekstil». I: Etnologi og folkloristikk. Red: Anne Eriksen og Bjarne Rogan. Oslo: Novus forlag.
  • Gerdi, Trond 1985. «Marta Hoffman». I: Bygd og By, Festskrift til Marta Hoffmann. Oslo: Norsk Folkemuseum.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg