Martín Vizcarra

Faktaboks

Martín Vizcarra
Født
22. mars 1963

Martín Vizcarra har vært president i Peru siden 2018.

Ministerio de Relaciones Exteriores de Peru.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Martín Alberto Vizcarra Cornejo er en peruansk politiker og sivilingeniør, president i Peru fra 2018 til november 2020.

Vizcarra ble først valgt som første visepresident i 2016, sammen med daværende presidentkandidat Pedro Pablo Kuczynski, for perioden juli 2016–juli 2021. Etter Kuczinskis avgang i mars 2018, overtok Vizcarra embetet som Perus president fra 23. mars 2018 og frem til 2021. I november 2020 ble han avsatt av nasjonalforsamlingen.

Bakgrunn

Vizcarra ble født i 1963 og er utdannet sivilingeniør. Hans far var borgermester i regionen Moquegua. Vizcarras arbeidserfaring er fra næringsliv og infrastruktur, og han har blant annet vært dekan i ingeniørkollegiet i Moquegua. I perioden 2011–2014 ble han valgt som guvernør i Moquegua.

Politisk karriere

I Kuczynskis regjering ble Vizcarra oppnevt som transport- og kommunikasjonsminister. Han ledet dermed arbeidet med gjenoppbygging av regioner utsatt for oversvømmelser ved El Niño-fenomenet i 2017. Han ledet også arbeidet med Chinchero-prosjektet, som omfattet en ny internasjonal flyplass i turistregionen Cuzco. Endringer i kontraktpremisser fikk sterk kritikk av opposisjonen i kongressen og Vizcarra gikk av som minister.

Visepresident Vizcarra ble oppnevnt som Perus ambassadør i Canada i september 2017, et verv som han sto i frem til Kuczynskis avgang, da han returnerte til Peru for å overta presidentembetet.

Vizcarra initierte sitt mandat i et utfordrende politisk landskap. Med opposisjonen i flertall i kongressen og uten et eget politisk parti å støtte seg til (han ble invitert inn i valglisten av presidentkandidat Kuczynski), har Vizcarra forsøkt å gå i dialog med alle politiske krefter, inkludert opposisjonen. Denne strategien har ikke lyktes.

Politiske prioriteringer

Politisk reform, samarbeid med regionale myndigheter og kampen mot korrupsjon er høyt prioritert. I lys av omfattende avsløringer om korrupsjon og maktmisbruk i rettsvesenet og hos politiske ledere fremmet Vizcarras regjering et forslag om politiske reformer og innkalte til en folkeavstemning i oktober 2018, som viste omfattende folkelig støtte for reformene. Dette til tross har kongressopposisjonen hindret fremgang i reformene.

Familie

Martín Vizcarra er gift med Maribel Díaz Cabello, utdannet lærer. Paret har fire barn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg