Marstein fyr

Marstein fyr viser innseilingen til Bergen
.

Artikkelstart

Marstein fyr er en fyrstasjon i Ytre Krossfjorden i Austevoll kommune i Vestland fylke. Den ble opprettet som innseilingsfyr i 1877, automatisert i 1987 og avbemannet i 2002.

  • Tårnets høyde: 17,3 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 38 meter
  • Lysvidde: 10,6 nautiske mil
  • Lyskarakter: Iso WR 4s

Navnet

Fyret ligger på holmen Marsteinen som har sitt navn fra det gammelnorske ordet marksteinn som betyr grensestein.

Historikk

Etter at Krossfjorden ble en stadig viktigere innseilingsled til Bergen ble det behov for et fyrlys på Marsteinen. Siden dette er en værhard plass, tok det to år å bygge en fyrbygning i betong med tårn på den ene veggen, en assistentbolig og et uthus. I 1888 ble det røde blinklyset byttet ut med et sterkere hvitt lys, og i 1915 fikk fyret et nautofon-tåkesignal. I 1923 ble det installert et radiofyr på Marstein. Dette var en nyvinning som sendte ut radiosignaler som skipsfarten kunne bruke til å bestemme skipets posisjon. Kjenningssignalet var MA og rekkevidden var 50 nautiske mil. Radiofyret ble nedlagt i 1999. Under andre verdenskrig ble Marstein fyr bombet og ødelagt. Etter krigen ble fyret bygget opp igjen og forandret fra familiefyr til tørnstasjon. I 1979 ble Marstein fyr utstyrt med et bifyr. I 1994 havarerte fregatten KNM Oslo ved fyret og i 2004 forårsaket stormen «Inga» store skader. Fra 2013 har Panorama konferansehotell leid Marstein fyr av Kystverket.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg