Marshalløyenes flagg
Flagget ble vedtatt 1. mai 1979, dagen da landet ble selvstendig. Det er landets nasjonalflagg, statsflagg, handelsflagg og orlogsflagg. Proporsjonene er 2:1.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: Gnu FDL

Flagget til Marshalløyenes viser en mørk blå duk delt diagonalt fra nederste venstre hjørne med to smale, kileformede felter i oransje (øverst) og hvitt. I øverste venstre hjørne av flagget er det en hvit stjerne med tjue korte og fire lange tagger. Flagget ble tegnet av Emlain Kabua (født 1928), gift med Amata Kabua, som var president fra 1979 til 1996.

Flagget symboliserer øyrikets posisjon i Stillehavet. Det diagonale båndet representerer ekvator, og stjernen finnes på den nordlige halvkule. Den hvite stripen står for den østlige øygruppen Ratak ('soloppgang') og den oransje for den vestlige, Railik ('solnedgang'), og de er samtidig symboler for fred og mot. Stjernens 24 stråler står for antallet valgdistrikter, som er alle de bebodde øyene, mens de lengste representerer de fire viktigste sentrene Majuro (hovedstaden), Jaluit, Wotje og Kwajalein-atollene.

Marshalløyenes segl

Marshalløyenes segl
Seglet ble vedtatt i 1986 og lovfestet i Republikken Marshalløyenes Seal Act av 29. september 1992.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: Gnu FDL

Marshalløyenes emblem er et rundt segl, siden 1986 fremstilt som strektegning på hvitt felt, med et blått hav nederst som eneste flatefyllende fargeinnslag. På havet til venstre er det en atoll med et palmetre og til høyre en utrigger-kano med seil. Over havet er det en engel med utstrakte vinger, et symbol for fred. Fra engelen stråler stripene fra nasjonalflagget ut til begge sider, og over engelens hode er flaggets store stjerne i brunt. Over engelens vinger er en støter laget av skallet til en kjempemusling (Tridacna Gigas) til venstre (redskap til å knuse pandanus-blader, brukt til å lage matter, seil og klær), og et fiskegarn til høyre. Foran i sjøen vises et stilisert sjøkart og et bånd med teksten Seal (segl).

Seglet er omgitt av en bord, øverst med statens navn på engelsk, nederst med mottoet på marshallesisk, Jepilpilin ke ejukaan (’Storverk gjennom felles innsats’). Rundt det hele er en lenke som symboliserer at øyene er lenket sammen, den ene halvparten står for Ralik-gruppen og den andre for Ratak.

En eldre versjon av seglet gjengis med blå farge i hele midtfeltet. Engelen, atollen og kanoen er oransje, mens stjernen, seilet, sjøkartet og mindre figurer er i hvitt. Strålene fra engelens hode er her i hvitt og oransje, som i flagget, og lenken rundt seglet i gulbrunt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg