Marshalløyenes geografi

Typisk landskap med palmer og hvite sandstrender på en av de mange lave atollene som utgjør Marshalløyene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Marshalløyene ligger i sin helhet i tropene nord for ekvator, men sør for solens nordlige (krepsens) vendekrets. Øygruppens atoller er gruppert i to parallelle rekker, Ratak-kjeden i øst og Ralik-kjeden i vest. Ingen av atollenes koralløyer hever seg over 10 moh. En eventuelt stigning i havnivået ville ramme landet hardt. Marshalløyene har i perioder problemer med tilgang på ferskvann, da det samles fra regnvann.

Klima

Klimaet er tropisk, med årlige middeltemperaturer omkring 27 °C. Den årlige nedbørmengden varierer fra 500 mm i nord til rundt 4000 mm i sør. De flate øyene er særlig utsatt for tropiske orkaner, som har økt både i styrke og hyppighet gjennom 1990-årene.

Plante- og dyreliv

Vegetasjonen er sparsom og består for det meste av kokospalmer og skruepalmer. Sjøfuglene dominerer blant Marshalløyenes mer enn 80 fuglearter. Pilfink (innført) og låvesvale er de eneste spurvefuglene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg