Marselius er eit mannsnamn som – til liks med varianten Marcelius – truleg kjem av det latinske Marcellus som er diminutiv («vesleform») av Marcus.

Namnet har fleire variantar: Marcelius, Marselius.

Namnestatistikk

I perioden 1900–2017 var det omtrent 70 menn (fødde i Noreg) som hadde Marselius som det einaste førenamnet eller som det fyrste av fleire.

Av dei som heitte Marselius i perioden 1900–2017, var det 81 prosent som hadde dette namnet som det andre førenamnet, til dømes Tor Marselius. Dette inneber at 19 prosent hadde Marselius som det einaste førenamnet eller som det fyrste av fleire.

Geografisk variasjon på 1800-talet

Geografisk variasjon i bruk av namnet Marselius på 1800-talet.

Marselius var klart mest brukt i Rogaland og Nordland.

Geografisk variasjon i bruk av namnet Marselius på 1800-talet.
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 4.0

Marselius var klart mest brukt i Rogaland og Nordland. (I søylene inngår det også ein eller fleire stavevariantar, til dømes Marcelius.)

Historisk bruk av namnet Marselius
Historisk bruk av namnet Marselius
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 4.0

Les meir i Store norske leksikon

Litteratur

  • Særheim, Inge 2012: Marselius på Rudlebakken og Asseline Justine Gustava på Dokkeholen. Namnebruken i Torvald Tus Jær-stubbar og hugnadsoger. [Namn og Nemne 29].

Kommentarar

Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logga inn for å kommentere.

eller registrer deg