Marokkos flagg
Våpen

Inskripsjonen på arabisk er et sitat fra Koranen som lyder Når dere ærer Gud, vil han ære dere.

Våpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Marokkos flagg er en rød duk som i midten er belagt med Marokkos grønne femtaggede stjerne (pentagram, eller «Salomos segl»). Riksvåpenet viser et todelt skjold med en kongekrone over.

Flagget

Flagget ble offisielt antatt 17. november 1915. Pentagrammet symboliserer Islams fem søylertrosbekjennelsen, bønnen, fasten, pilegrimsreisen og veldedigheten. Grønnfargen er en tradisjonell farge i islamsk kultur. Rødfargen står for Muhammeds etterkommere. Blant dem er kongen av Marokko fra Alawit-dynastiet, som nedstammer fra Ali ibn Abi Talib.

Siden 1666 har Marokkos konger tilhørt Alawit-dynastiet, og landets flagg var et rent rødt flagg til 1915. Det røde flagget med grønn stjerne er landets nasjonalflagg og statsflagg. Handelsflagget er det samme, men med en gul krone i øvre hjørne ved stangen. Orlogsflagget har gule kroner i alle fire hjørner.

Riksvåpenet

Riksvåpenet viser et todelt skjold: øverst en gyllen oppgående sol med 15 stråler på blå himmel over Atlasfjellene, nederst et rødt felt belagt med Marokkos grønne stjerne. Over skjoldet er det en kongekrone. Skjoldholdere er to gylne løver som står på overflødighetshorn. Dexter løves hode er i profil, sinister løve er vendt mot betrakteren. Under skjoldet er det et tekstbånd med et vers fra Koranen: «Når dere ærer Gud, vil han ære dere» ( إِنْ تَنْصُرُوا اللهَ يَنْصُرُكُمْ). Våpenet ble antatt i 1957.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg