Marnardal (tidligere kommune)

Faktaboks

Landareal
376 km²
Innbyggertall
2 297 (2019)
Administrasjonssenter
Heddeland/Marnardal
Fylke
Agder (fra 01.01.2020, tidligere Vest-Agder)
Målform
nøytral
Kommunenummer
1021 (fram til 2020)
Høyeste fjell
Ørteknappknuten (512 moh.)

Kommunevåpen

Marnardal. Fra Laudal. Laudal kirke er en tømmerkorskirke fra 1826. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Marnardal var en kommune i Vest-Agder fylke. Den ble i 2020 en del av Lindesnes kommune, etter å ha blitt slått sammen med Lindesnes og Mandal, og ble samtidig en del av Agder fylke. Sammenslåingen var del av en landsomfattende kommunereform.

Marnardal kommune omfattet midtre del av Mandalen, fra Nomevatnet i Mandalselva i sør til Hommen i nord, samt heiene omkring. Den utgjorde 395 kvadratkilometer og hadde 2297 innbyggere året før sammenslåingen.

Marnardal kommune ble opprettet i 1964 ved sammenslåing av tre tidligere kommuner: Øyslebø (unntatt Brunvatne krets), Laudal og Bjelland (unntatt Ågedal/Midtbø krets), samt Kleveland krets av tidligere Finsland kommune.

Natur

Berggrunnen i den tidligere kommunen består av grunnfjell, vesentlig gneis, men også noe granitt og overgangsformer mellom de to bergartene. Berggrunnen tilhører Det store sørnorske grunnfjellsområdet. Heiene på begge sider av dalen stiger fra 250–300 meter over havet i sør til vel 500 meter over havet i nord (Ørteknappknuten 512 meter over havet). Skogen dekker 81 prosent av den tidligere kommunens areal, og mindre enn tre prosent av arealet er dyrket mark.

Bosetning

Bosetningen i Marnardal følger i stor grad hoveddalen. I sør ligger den tidligere kommunens eneste tettsted, Øyslebø, og herfra og nordover til Laudal bor 3/4 av folkemengden på rundt 1/4 av arealet.

Folkemengden i Marnardal (etter kommunegrensene (1964–2020) var i tilbakegang i det aller meste av perioden fra midt på 1860-årene frem til rundt 1970; i denne perioden ble folketallet nesten halvert. Mellom 1970 og 2020 var folketallet relativt stabilt eller i svak vekst.

Næringsliv

Marnardal er en jord- og skogbruksbygd. Jordbruket domineres av husdyrhold, særlig melkeproduksjon og sauehold.

Tømmeravvirkningen er betydelig, og industrien preges av en trelast-/trevareindustri som har lange tradisjoner i dalen, blant annet av sagbruk og tønnestavproduksjon. Ellers merkes virksomheter i bransjen gummi-/plast-/mineralsk industri, særlig betongvareindustri.

Marnardal har to vannkraftverk med en samlet midlere årsproduksjon på 532 GWh (2019).

Mange av de bosatte yrkestakerne har arbeid i Mandal og Kristiansand.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg