Marlene Streeruwitz

Faktaboks

Marlene Streeruwitz
Uttale
ʃtrˈe:-
Født
28. juni 1950, Baden (i nærheten av Wien)
Marlene Streeruwitz

Marlene Streeruwitz, østerriksk forfatter. Streeruwitz er en av de mest nyskapende dramatikerne i Østerrike og en profilert samfunnsdebattant og avisskribent.

Biografi

Streeruwitz ble født i Baden ved Wien, studerte jus, senere slavistikk og kunsthistorie. Etter studiene arbeidet hun som redaktør for teater og radio. Hennes første publikasjoner var hørespill. Streeruwitz slo gjennom som dramatiker i 1992. Etter noen år som produktiv og nyskapende dramatiker skrev hun de første prosatekstene, og i de senere år er det prosa som har utgjort hovedtyngden av hennes verk. Hun bor i Wien og Berlin.

Forfatterskap

Poetikk og politisk engasjement

Streeruwitz regnes, ved siden av Elfriede Jelinek, som en av de mest feministisk bevisste forfatterne i østerriksk samtidslitteratur. I en språkbevisst stil, med ironi og parodi som fremste kjennetegn, hudfletter hun tradisjonelle samfunnsnormer og undertrykkelsesmekanismer. I poetikkforelesningene Können. Mögen. Dürfen. Sollen. Wollen. Müssen. Lassen (1998, Kunne. Ønske. Få lov. Skulle. Ville. Måtte. La være) skisserer Streeruwitz det hun kaller en poetologisk avkolonialiseringsprosess for å vinne tilbake kvinnenes språk.

Dramatikk

Teatertekstene hennes, blant annet Waikiki Beach (1992), Sloane Square (1992), New York. New York (1993), Elysian Park (1993), Ocean Drive (1993) og Tolmezzo (1994), er postdramatiske tekstlandskap som utfordrer det tradisjonelle teatrets konvensjoner og som har blitt oppført med stor suksess. I sine poetologiske essays, særlig i Sein. Und Schein. Und Erscheinen (1997, Være. Synes å være. Og framtre som), reflekterer forfatteren over egen dramaturgi og forholdet mellom tekst og framføring.

Prosa

Prosaverket Verführungen. 3. Folge. Frauenjahre (1996, Forførelsene. 3. del. Kvinneår) er en nådeløs skildring av et enkelt kvinneliv i all dets trivialitet. Lisa's Liebe. 1.–3. Folge (1997, Lisas kjærlighet. 1.-3. del) parodierer underholdningsføljetongene og avslører misforholdet mellom romantiske forestillinger og det virkelige livet.

Romanen Partygirl (2002) er en feministisk lesning av Edgar Allan Poes Uhser-husets sammenbrudd. I Jessica, 30 (2004), skrevet som en indre monolog, problematiserer Streeruwitz' kvinners balansegang mellom forventninger og realitet.

Streeruwitz' feministiske engasjement og kvinnesyn er tydelig også i romanene Entfernung (2006. Avstand) og Die Schmerzmacherin (2011. Smertemakersken), men koples her med aktuelle politiske hendelser: Entfernung utspiller seg blant annet i London i etterkant av terroranslaget i 2005, Die Schmerzmacherin med Afghanistankrigen som bakteppe.

Utmerkelser

Streeruwitz har mottatt mange utmerkelser for sitt arbeid, blant annet

  • Peter Rosegger-prisen (2008)
  • Droste-prisen stiftet av byen Meersburg (2009)
  • Byen Bremens litteraturpris (2012)
  • Franz-Nabl-prisen (2015).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg