Marita Sølberg

Faktaboks

Marita Sølberg

Marita Kvarving Sølberg

Marita Solberg

Født
22. mars 1976, Levanger
Sopranen Marita Sølberg er ansatt på Den Norske Opera & Ballett, men har også oppdrag på en rekke internasjonale operahus og konsertscener.
Marita Sølberg
Den Norske Opera & Ballett.

Marita Sølberg er en norsk, prisvinnende sopran. Hun er fast ansatt på Den Norske Opera & Ballett, men har også oppdrag på flere internasjonale operahus og konsertscener. Selv om hun opererer i det lyriske sopranfaget, blir hennes stemme berømmet for både dramatiske kvaliteter og et varmt mellomregister.

Utdannelse og norsk karriere

Sølberg er utdannet ved Trøndelag musikkonservatorium, Norges musikkhøgskole og Operahøgskolen i Oslo. I 2001 vant hun Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse, noe som førte til en rekke oppdrag i inn- og utland. Hun var ansatt ved Staatsoper Stuttgart fra 2006 til 2008, der hun blant annet spilte en rekke Mozart-roller som Pamina (Tryllefløyten) og Zerlina (Don Giovanni).

Hun har siden hatt fast ansettelse ved Nasjonaloperaen i Oslo. Der har hun gjort seg bemerket i roller Mimí i Stefan Herheims oppsetning av La Bohème (Giacomo Puccini) i 2012 og Masjallinnen i Rosenkavaleren (Richard Strauss) i 2019, med strålende kritikker: «Oppsetningen er musikalsk sett en drøm. Marita Sølberg kunne sunget sin Mimí på en hvilken som helst internasjonal operascene og fortsatt mottatt ovasjoner.» (Ståle Wikshåland, Dagbladet, 23. januar 2012)

Hun har også medvirket i samtidsoperaer, som Gisle Kverndokks Den Fjerde Nattevakt og Jüri Reinveres Peer Gynt.

Internasjonal virksomhet

I 2013 debuterte hun ved La Fenice i Venezia som Grevinnen i Figaros bryllup (Wolfgang Amadeus Mozart). Hun har tolket Pamina og Mimí ved henholdsvis Los Angeles Opera (2016) og Wiener Staatsoper (2015–2016) og debuterte på Royal Opera House i London (2016) som Antonia i Hoffmanns eventyr (Jacques Offenbach). Hun har gjestet operafestivalene i Salzburg, Glyndebourne og Beaune og har samarbeidet med dirigenter som Zubin Mehta (Gustav Mahlers Symfoni nr. 2) og Rafael Frühbeck de Burgos (Felix Mendelssohn-Bartholdys Elias). Hun har turnert i en rekke land som Solveig i Edvard Griegs Peer Gynt-musikk.

Plateinnspillinger

Sølberg medvirket i Peer Gynt og Olav Trygvason på plateselskapet BIS' komplette orkestermusikk av Grieg med Bergen Filharmoniske Orkester. I 2016 ga hun ut den kritikerroste utgivelsen Opera Arias (Simax Classics) med Operaorkesteret, dirigert av John Helmer Fiore.

Viktigste roller

Priser

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg