Mariskodrakt for kvinner og menn

Mariskodrakt
.

Marisko går igjen i broderi og i sølvet

Mariskodrakt
Av .

Artikkelstart

Mariskodraktene er tegnet av arkitekt Henning Anfinsen fra Stord, på oppdrag fra Hilda Thorsby, Marit Molland og Bjørg T. Kaarstad. De tar utgangspunkt i orkidéen marisko, som er brodert på draktdelene. Drakta var ferdig i 1991, og skaperne har ønske om at den blir brukt over hele landet, sjøl om den har utgangspunkt i Buskerud.

Kvinnedrakta har stakk, vest og sjal i eggeskallhvitt ullstoff eller gabardin. Vesten har to ulike utforminger: innsvingt og rett. Nederst på stakken, på venstre framstykke på vesten og på sjalet er det brodert orkidéer. Sjalet er i tillegg kantet med mellomgrønne frynser. Det brukes naturfargede strømper og burgunder eller svarte sko.

Det er lagd eget sølv til drakta, som består av nål, mansjettknapper, spenne til den innsvingte vesten, ørepynt, fingerring og en ring som holder sjalet på plass.

Mannsdrakta har vest som kneppes med fire sølvknapper foran, og framstykkene går ned i en spiss. Den har to små lommer foran og en brodert orkidé på venstre framstykke. Buksa og skoene er svarte.

Skjorta til begge draktene er i mellomgrønn eller burgunder bomull. Drakta lages også i barnestørrelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg