Oslo, norsk havbrukskonsern dannet i 2006 ved sammenslutning av oppdrettsselskapene Pan Fish og Marine Harvest og sjømatprodusenten Fjord Seafood. Marine Harvest er verdens største på området med oppdrett av laks og ørret i mange land, også kveite- og torskeoppdrett m.m. Videreforedling i Norge, Skottland, Irland, Chile, USA, Canada, Frankrike, Belgia, Polen og Nederland. Konsernsjef er Atle Eide. John Fredriksen kontrollerer konsernet gjennom en aksjepost på ca. 28 % gjennom investeringsselskapet Geveran Trading.

Pan Fish ble dannet i 1992 som en fortsettelse av Christiania Bank og Kreditkasses engasjement innen havbruksnæringen. Børsnotert i 1997 og gjorde på slutten av 1990-årene mange og store oppkjøp. Fra 2001 skapte imidlertid lave laksepriser store problemer for selskapet, som fikk synkende omsetning og gjennomgikk flere omstruktureringer og refinansieringer frem til 2005. Bankene Nordea og DnB NOR ble da største eiere, før John Fredriksen i 2005 overtok som majoritetseier ved å kjøpe aksjeposten til Nordea. Gjennom oppkjøp av norske Aqua Farms samme år overtok Pan Fish bl.a. flere oppdrettskonsesjoner og en sjømatbedrift i Frankrike (Kritsen).

Marine Harvest er et lakseoppdrettsselskap som ble dannet 1965 i Skottland. Selskapet ble i 1999 overtatt av den nederlandske dyre- og fiskefôrprodusenten Nutreco, som slo det sammen med sin egen oppdrettsvirksomhet. Nutreco fikk i 2000 også en omfattende norsk virksomhet ved å overta fiskeoppdrettsselskapet Hydro Seafood fra Norsk Hydro, og det ble verdens største innen fiskeoppdrett med aktiviteter i åtte land. I 2005 integrerte Nutreco og Stolt Sea Farm, som var havbruksselskapet til det norskeide familierederiet Stolt-Nielsen, sin virksomhet i det nye Marine Harvest. Dette ble i 2006 overtatt av John Fredriksen og lagt inn under Pan Fish, som etter dette ble verdens ledende oppdrettsselskap med rundt 20 % av verdensproduksjonen.

Fjord Seafood er et norsk fiskeindustrikonsern etablert i Brønnøysund 1996 som en oppdrettsbedrift. Oppdrettsvirksomheten ble i 2000 sammenslått med tilsvarende virksomhet i det familieeide Domstein-konsernet i Måløy. Senere overtok det Fjord Seafood, med Domstein som største eier, bl.a. det belgiske selskapet Pieters og fikk produksjon av et bredt spekter sjømat med virksomhet i Norge, Island, Belgia, Nederland, Storbritannia, Frankrike, USA og Chile. I 2005 kjøpte Fredriksen seg inn som stor eier (25 %) og overtok i 2006 hele Fjord Seafood og la det inn under Pan Fish.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.