Marina Stepnova

Faktaboks

Marina Stepnova
Uttale

Marína Stjepnóva

Født
9. september 1971, Efremov
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Marina Stepnova er en russisk forfatter, oversetter og redaktør. Stepnova har vært nominert til flere av de store litteraturprisene i Russland, deriblant den Russiske Booker-prisen og Nasjonal bestselger-prisen.

Bakgrunn

Hun studerte litteratur og oversettelse i Moskva og debuterte som forfatter tidlig på 2000-tallet.

Forfatterskap

Hennes første roman, Kirurgen (Khirurg) kom i 2005, men det var først med romanen Lasarus’ kvinner (Zjensjtsjiny Lazarja, 2011) hun for alvor ble kjent. I 2014 kom hennes tredje roman ut, Bezbozjnyj-gaten (Bezbozjnyj pereulok) og i 2020 fulgte romanen Hagen (Sad).

Lasarus’ kvinner

Lasarus’ kvinner forteller en rekke familiehistorier fra det 20. århundre, som på ulike måter veves inn i hverandre. Lasarus er en vitenskapsmann som har relasjoner til tre kvinner: Marusia, konen til professoren som tar seg av ham som ung, hans egen kone Galina, og barnebarnet Lidotsjka. Fortellingen springer frem og tilbake i tid og perspektiv og kombinerer på raffinert vis familiesagaen med en fremstilling av det 20. århundres historie. Boken er full av litterære og kulturelle referanser og derfor vanskelig å oversette. Stepnovas prosa er ikke desto mindre oversatt til en rekke vesteuropeiske språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg