Marimekko

Maija Isolas metervare Kalvo ble produsert av Marimekko fra 1965.

Artikkelstart

Marimekko er et finsk tekstilkonsern. De er særlig kjent for trykte tekstiler med kraftige mønster i klare farger

Faktaboks

Uttale
mˈarimekko

Etableringen av Marimekko

Armi Ratia gikk i 1951 inn i tekstilfirmaet Printex, som hennes mann hadde kjøpt i 1949, og innbød finske designere til å tegne mønstre. For å lansere tøyene fikk hun sydd opp en kolleksjon med klær som hun registrerte under navnet Marimekko og etablerte et selskap med samme navn.

Økonomiske opp- og nedturer

Marimekko fikk i 1960- og 1970-årene overveldende suksess og ble et begrep som stod for enkle, funksjonelle klær og tekstiler med store, abstrakte mønstre i kraftige farger. Etter storsatsning på nye fabrikker i 1970-årene fulgte økonomiske problemer i 1980-årene. Fra 1990-årene har firmaet igjen hatt fremgang etter en ny satsing på design, hovedsakelig av klær, men også vesker, ulike stoffer og produkter til hjeminnredning med mer.

Fabrikker og selskapsstruktur

Marimekko har tre fabrikker i Finland: i Helsinki, Kitee og Sulkava. Konsernet var børsnotert fra 1974, men ble i 1985 overtatt av det finske sportsutstyrkonsernet Amer Group, som i 1991 solgte Marimekko videre til Kirsti Paakkanen gjennom selskapet Workidea. Marimekko ble børsnotert på ny i 1999.

I 2019 er PowerBank Ventures Ltd (15,96 prosent) og Moomin Characters Oy Ltd (7,57 prosent) største eiere. I 2018 omsatte Marimekko for 248 millioner Euro.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg