Faktaboks

Uttale
mˈarimekko
Tekstil
Maija Isolas metervare Kalvo ble produsert av Marimekko fra 1965.
Butikkvindu
Marimekko-butikken i Oslo.
Butikkvindu
Lisens: CC BY SA 3.0

Marimekko er et finsk tekstilkonsern. De er særlig kjent for trykte tekstiler med kraftige mønster i klare farger. Navnet Marimekko betyr «Maris (Marias) kjole» på finsk.

Etableringen av Marimekko

Den finske tekstile formgiveren, Armi Maria Ratia (født Airaksinen) gikk i 1951 inn i tekstilfirmaet Printex, som hennes mann hadde kjøpt i 1949. Printex produserte i utgangspunktet voksduker, uten nevneverdig suksess, og dermed foreslo Ratia at de skulle begynne produksjon av moderne tekstiler. Ratia inviterte finske designere til å tegne mønstre. For å lansere tekstilene fikk hun sydd opp en kolleksjon med klær som hun registrerte under navnet Marimekko og etablerte et selskap med samme navn allerede i 1951. Den første Marimekkobutikken åpnet i 1952. Logoen, som fremdeles brukes i dag, ble formgitt i 1954.

Økonomiske opp- og nedturer

Marimekko fikk i 1960- og 1970-årene overveldende suksess og ble et begrep som stod for enkle, funksjonelle klær og tekstiler med store, abstrakte mønstre i kraftige farger. Etter en storsatsning på nye fabrikker i 1970-årene fulgte økonomiske problemer i 1980-årene. Fra 1990-årene har firmaet igjen hatt fremgang etter en ny satsing på design, hovedsakelig av klær, men også vesker, ulike stoffer og produkter til hjeminnredning med mer. På 2020-tallet inngikk Marimekko flere design-samarbeider, blant annet med adidas og IKEA. I sammenheng med førstnevnte samarbeid, hentet Marimekko fram kunstneren Kaarina Kellomäkis (Linssi-mønsteret) og tekstildesigner Maija Isolas design (Lokki) fra 1960-tallet som ble brukt på sko og tilbehør, og noen klær. Med IKEA resulterte samarbeidet i glassprodukter, møbler og tekstiler under navnet BASTUA, hvor tema var velvære.

Fabrikker og selskapsstruktur

Tekstilfabrikk
Fra Marimekkos fabrikk i nærheten av Helsinki.
Tekstilfabrikk
Lisens: CC BY SA 3.0

Marimekko har tre fabrikker i Finland: i Helsinki, Kitee og Sulkava. Konsernet var børsnotert fra 1974, men ble i 1985 overtatt av det finske sportsutstyrkonsernet Amer Group, som i 1991 solgte Marimekko videre til Kirsti Paakkanen gjennom selskapet Workidea. Marimekko ble børsnotert på ny i 1999.

I 2019 er PowerBank Ventures Ltd (15,96 prosent) og Moomin Characters Oy Ltd (7,57 prosent) største eiere. I 2022 omsatte Marimekko for 167 millioner euro. Globalt er det omkring 150 Marimekko butikker, mens nettsidene har kunder i 35 land. Hovedmarkedene er Nord-Europa, Asia og Nord-Amerika. Gruppen har 460 ansatte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg