Amerikansk rockesanger. Han er klart inspirert av Alice Cooper og andre sjokkrockere, med en provoserende image og livsførsel som gjorde ham notorisk i mediene og populær hos tenåringer på 1990-tallet. Et mål for ham har hele tiden vært å utfordre grensene for talefrihet, dobbeltmoral og sensur i USA.

Marilyn Manson er også navnet på hans band, som ble dannet i Fort Lauderdale 1989. Både han og de andre medlemmene henter sine fornavn fra kvinnelige stjerner og etternavn fra massemordere. Besetningen på debutalbumet Portrait Of An American Family (1994) var Daisy Berkowitz (gitar), Madonna Wayne Gacy (keyboards), Twiggy Ramirez (bass) og Sara Lee Lucas (trommer).

De slo gjennom i USA med Antichrist Superstar (1996), som er et brutalt og aggressivt konseptalbum om en nihilistisk rockegud. The Beautiful People var en britisk hit i 1997, og Marilyn Manson ble superstjerne med Mechanical Animals (1998). I Norge har han nådd Topp 15 med det albumet og oppfølgerne HolyWood (In The Shadow Of The Valley Of Death) fra 2000, The Golden Age Of Grotesque fra 2003 og Eat Me, Drink Me fra 2007, samt singlene Tainted Love (2002) og Personal Jesus (2004), som begge er coverversjoner. Albumet The High End Of Love (2009) ble dårlig mottatt av både kritikerne og fansen. Bandet fulgte i 2012 opp med Born Villain og i 2015 med The Pale Emperor.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.