Marija Sjarapova

Faktaboks

Marija Sjarapova

Maria Sharapova

Født
19. april 1987, Njagan, Sibir, Russland
Maria Sjarapova er én av 10 kvinner som har vunnet alle Grand Slam-turneringene i løpet av karrieren og var den første kvinnelige flaggbæreren for Russland i OL.

Artikkelstart

Marija Sjarapova er en russisk tidligere tennisspiller. Sjarapova har vunnet fem Grand Slam-turneringer i single og ble i 2005 første kvinnelige russiske tennisspiller som var nummer én på verdensrankingen.

Sjarapova fikk sitt gjennombrudd 17 år gammel da hun i 2004 slo regjerende mester Serena Williams i Wimbledon-finalen og vant sin første Grand Slam-tittel. Senere samme år vant hun også WTA Tour Championships. Etter dette vant hun flere mindre turneringer og var ranket som verdens beste spiller 7 uker i 2005.

I 2006 vant Sjarapova det amerikanske mesterskapet (US Open), i 2008 det australske mesterskapet (Australian Open), i 2012 vant hun det franske mesterskapet (Roland Garros), og i 2014 vant hun sin femte Grand Slam-tittel da hun tok sin andre seier i French Open. Hun har i tillegg vært tapende finalist i tre Grand Slam-finaler (Australian Open i 2007 og 2012, Wimbledon i 2011).

Sjarapova slet med skadeproblemer i sin karriere og måtte blant annet stå over OL i Beijing i 2008 på grunn av dette. Hun deltok i London i 2012 i sitt første OL og var den første kvinnelige flaggbæreren for Russland gjennom tidene under åpningsseremonien. I OL tok hun sølv i single etter finaletap mot Serena Williams.

I 2016 ble det kjent at Sjarapova hadde testet positivt på det ulovlige stoffet meldonium under en dopingkontroll. Hun ble utestengt i 2 år, men straffen ble senere redusert til 15 måneder. Sjaparova la opp som profesjonell tennisspiller i februar 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg