Marie de Rabutin-Chantal Sévigné

Portretta av Marie de Rabutin-Chantal, Marquise de Sévigné (ca. 1665), Musée Carnavalet, Paris av Claude Lefèbre. Falt i det fri (Public domain)

Marie de Rabutin-Chantal Sévigné, fransk forfatter, kjent for sine brev, de fleste til datteren Mme de Grignan. Hun omskapte brevsjangeren i Frankrike. Den var tidligere hovedsakelig blitt brukt i offisiell øyemed og til polemikk eller panegyrikk. Mme de Sévigné skapte en form som helt ut bygde på prinsippene for privatbrevet, men som samtidig var litterært meget gjennomarbeidet. Hun skrev særlig om hendelser og personer ved hoffet, men ikke minst representerte de korte, levende naturskildringene noe nytt for sin tid. Stilen er livlig og fri og peker frem mot forfatterne på 1700-tallet.

Mme de Sévigné var ikke anerkjent som forfatter mens hun levde. Noen av hennes brev ble publisert i fetteren Roger Bussy-Rabutins Correspondance (1697–1709). Men den første utgaven av hennes samlede brev kom først i årene 1734–37. Det var imidlertid først på 1900-tallet at denne publikasjonen ble tilkjent en sentral plass i fransk litteratur. Et utvalg av brevene kom i norsk oversettelse i 1999 under tittelen Kjære datter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.