Faktaboks

Marie Føreid
Født
7. desember 1861, Holme (nå mandal kommune), Vest-Agder
Død
18. november 1940, Søgne, Vest-Agder
Virke
Misjonær og diakonisse
Familie

Foreldre: Gårdbruker og kommunekasserer Rasmus Christensen (Øyslebø) Føreid (1816–1908) og Sigrid Olsdatter Fidje (1816–82).

Ugift.

Marie Føreid

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Marie Føreid
Av /NTB Scanpix ※.

Marie Føreid er kjent for sitt arbeid med spedalskeMadagaskar. Hun ble født i 1861 i Mandal (Holme) i Vest Agder, og tok utdanning som diakonisse.

Fra 1890 bestyrte hun Det Norske Misjonsselskaps spedalskkoloni, Ambohipiantrana (Barmhjertighetens by) som inkluderte tre landsbyer, en stor kirke og en rekke andre funksjoner. Det ble også drevet et eget barnehjem og en sykepleieskole. Kolonien hadde mellom 800 og 900 spedalske. Etter at hun i 1901–1902 oppholdt seg i Norge og Frankrike fortsatte hun arbeidet frem til 1912 da hun returnerte til Norge.

I perioden hun var hjemme utførte hun oppgaver for Det Norske Misjonsselskap og var bestyrer for misjonærhjemmet i Kristiania fra 1917–1919.

I 1916 fikk franske myndigheter lukket spedalskkolonien, og den ble flyttet til et nytt sted. Den nye kolonien ble bygget opp etter samme modell som den gamle og fikk navnet Mangarano. I 1920 overtok Marie Føreid ledelsen av kolonien. Hun fortsatte som leder av kolonien frem til 1925 og reiste da tilbake til Norge. Føreid fikk stor anerkjennelse for sitt arbeid, ikke minst for at hun sørget for at de spedalske fikk meningsfullt arbeid og human omsorg. Flere innsamlinger, både i USA og Norge, samlet inn penger til spedalskkoloniene.

Føreid fikk den franske Æreslegionen og Kongens fortjenestmedalje i gull for sitt arbeid. Hun døde i Søgne i 1940 og er gravlagt ved Søgne kirke.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Birkeli, Fridtjov, Birkeli, Emil, Nakkestad, Gabriel og Bjåstad, H. (1949). Det norske misjonsselskaps historie i hundre år. Bind 4. Madagaskar. Stavanger: Det Norske misjonsselskap
  • Lode, Kåre (1971). Tilhøvet mellom norske misjonærar og styresmaktene på Madagaskar 1867 - 1895. Hovedfagsoppgave i historie. Bergen: Universitet i Bergen.
  • Møller, Johanne (1970). Marie Føreid: de spedalskes venn og hjelper. Oslo: Det Norske misjonsselskap.
  • Nakkestad, Gabriel (1972). En heltinne blant spedalske: fra diakonisse Marie Føreids liv og tjeneste. Stavanger: Nomi.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg