Marie-Joseph Eugène Sue

Faktaboks

Marie-Joseph Eugène Sue
Uttale
sy
Født
1804
Død
1857

Artikkelstart

Marie-Joseph Eugène Sue var en fransk forfatter og lege. Han skrev opprinnelig sjøromaner, men ble populær gjennom samtidsromaner som først ble publisert som føljetonger, for eksempel Les Mystères de Paris (1842–1843), Le Juif errant (1844–1845) og Les Mystères du Peuple (1849–1856).

Sue var sterkt opptatt av nøden og den sosiale uretten i samtidens Frankrike. Han var påvirket av de romantiske sosialistene, og romanene bidro til de holdningene som slo ut i februarrevolusjonen i 1848. Bøkene ble imidlertid særlig lest for sine spennende episoder og gruvekkende miljøskildringer fra den parisiske underverdenen.

Etter februarrevolusjonen var Sue en tid medlem av nasjonalforsamlingen, men ble fordrevet av Napoleon 3 og døde som landsforvist.

I senere år har Sue opplevd en renessanse, også blant litteraturforskere som nå ser Sue som en betydelig symbolskaper og karakterskildrer. Hans beskrivelser av Paris som en gåtefull levende organisme har inspirert forfattere på 1900-tallet, ikke minst surrealistene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg