Marianne Hirsti, norsk sanger (sopran); datter av Reidar Hirsti og gift med domorganist Terje Kvam.

Hirsti studerte ved Norges musikkhøgskole 1977–79 og  ved Musikkhochschule i Lübeck 1979–81. Hun debuterte i Oslo 1982 og har deretter vært engasjert ved operahusene i Kiel, Hamburg, Köln og Stuttgart.

Rundt 1990 valgte Marianne Hirsti å arbeide som freelancesanger, og har siden hatt Norge som base. Hun har gjestet operascener i Oslo, Brüssel, Liege, Lausanne og Wien. I tillegg har hun medvirket ved en rekke oppføringer av barokkopera og klassisk opera i samarbeid med ensembler for tidlig musikk i Tyskland og Østerrike.

I en årrekke arbeidet Hirsti  jevnlig med den nederlandske pianisten Rudolf Jansen, og holdt recitals i byer som London, Paris, Hamburg, København, samt festivaler i Norge og Tyskland. Debutkonsertene i Wigmore Hall i London og Carnegie Hall, New York, vakte fremragende oppmerksomhet i pressen.

Marianne Hirsti har vært solist med orkestre i Norden og i Tyskland. Hun har sunget med Oslo Filharmoniske Orkester og Israel Philharmonic Orchestra. 

I 2003 medvirket Marianne Hirsti i et prosjekt bygget på Nils Aslak Valkeapääs dikting. Elementer fra joik ble brukt som basis for nykomponerte samiske melodier og satt sammen i en klassisk ramme. Prosjektet ble urfremført på Oslo Kammermusikkfestival sommeren 2003.

Marianne Hirsti oppholdt seg i Italia i 1996 hvor hun skrev sin første ungdomsroman Ssorte Hvisskere, utgitt i 1998. Fortsettelsen, Glemselens nøkkel, fulgte i 1999. I 2002 kom hennes tredje bok, Magus Locus. Denne ble også utgitt som hovedbok av De Norske Bokklubbene, vinteren 2003.

Hirsti mottok Grieg-prisen i 1987.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.