Marianne Hirsti, norsk sanger (sopran); datter av Reidar Hirsti og gift med domorganist Terje Kvam.

Hirsti studerte ved Norges musikkhøgskole 1977–79 og  ved Musikkhochschule i Lübeck 1979–81. Hun debuterte i Oslo 1982 og har deretter vært engasjert ved operahusene i Kiel, Hamburg, Köln og Stuttgart.

Rundt 1990 valgte Marianne Hirsti å arbeide som freelancesanger, og har siden hatt Norge som base. Hun har gjestet operascener i Oslo, Brüssel, Liege, Lausanne og Wien. I tillegg har hun medvirket ved en rekke oppføringer av barokkopera og klassisk opera i samarbeid med ensembler for tidlig musikk i Tyskland og Østerrike.

I en årrekke arbeidet Hirsti  jevnlig med den nederlandske pianisten Rudolf Jansen, og holdt recitals i byer som London, Paris, Hamburg, København, samt festivaler i Norge og Tyskland. Debutkonsertene i Wigmore Hall i London og Carnegie Hall, New York, vakte fremragende oppmerksomhet i pressen.

Marianne Hirsti har vært solist med orkestre i Norden og i Tyskland. Hun har sunget med Oslo Filharmoniske Orkester og Israel Philharmonic Orchestra. 

I 2003 medvirket Marianne Hirsti i et prosjekt bygget på Nils Aslak Valkeapääs dikting. Elementer fra joik ble brukt som basis for nykomponerte samiske melodier og satt sammen i en klassisk ramme. Prosjektet ble urfremført på Oslo Kammermusikkfestival sommeren 2003.

Marianne Hirsti oppholdt seg i Italia i 1996 hvor hun skrev sin første ungdomsroman Ssorte Hvisskere, utgitt i 1998. Fortsettelsen, Glemselens nøkkel, fulgte i 1999. I 2002 kom hennes tredje bok, Magus Locus. Denne ble også utgitt som hovedbok av De Norske Bokklubbene, vinteren 2003.

Hirsti mottok Grieg-prisen i 1987.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.