Maria Parr, av /NTB Scanpix. Begrenset gjenbruk

Maria Parr

Faktaboks

Maria Parr
Født
18. januar 1981, Vanylven
Maria Parr

Maria Parr er en norsk barnebokforfatter. Parr har mottatt en rekke norske og utenlandske priser for de tre første bøkene sine, og hun er oversatt til over tretti språk.

Bakgrunn

Parr er født og oppvokst i Fiskå i VanylvenSunnmøre, hvor hun nå bor. Hun har en mastergrad i nordisk fra Universitetet i Bergen, er utdannet lektor og har jobbet deltid i videregående skole. Siden 2012 har hun vært forfatter på heltid.

Forfatterskap

Tonje Glimmerdal, Samlaget, 2009

Bokomslag

De tre første bøkene til Parr er plassert i et sunnmørsk fjordlandskap i oversiktlige, små samfunn. Hovedpersonene lever nært på vestlandsnaturen og bruker den aktivt i leken sin. Barneperspektivet farger fortellerstemmen. Det er hverdagen som blir fortalt, men med et undrende, nysgjerrig blikk og gjennom et energisk, lekent og nyskapende språk. Strukturen er episodisk, slik at hvert kapittel forteller sin egen lille historie, samtidig som bøkene tematiserer vennskap og familierelasjoner i den gjennomgående handlingen.

Vaffelhjarte

Parr debuterte med barneboka Vaffelhjarte. Lena og eg i Knert-Mathilde i 2005, illustrert av Bo Gaustad. Den forsiktige niåringen Trille er fortelleren i denne boka, og han ønsker intenst at den beintøffe Lena skal si at hun er bestevennen hans. De to er de eneste niåringene i kystbygda Knert-Mathilde, og venninna er et oppkomme av morsomme leker og rampestreker som hun drar den beundrende nabogutten med på. Etter hvert viser det seg at Trille er viktigere for Lena enn hun liker å innrømme.

Keeperen og havet

Keeperen og havet som kom i 2017, er en frittstående oppfølger til Vaffelhjarte. De to vennene har blitt tolv år og nok en gang blir vennskapet deres satt på prøve. I den første boka var det Lena som hadde utfordringer på hjemmebane, denne gangen er det Trille som interesserer seg for en annen jente.

Tonje Glimmerdal

Tonje Glimmerdal, med illustrasjoner av Åshild Irgens, ble raskt en bestselger i 2009. Her er fortellerstemmen allvitende, og teksten beveger seg inn og ut av perspektivet til den tiårige Tonje. I likhet med Lena i Vaffelhjarte er hun en villstyring, men Tonje har ingen andre barn å trekke med seg i leken. Glimmerdalen er bare befolket av en broket forsamling voksne og enkelte campinggjester. Den gamle einstøingen Gunnvald er derfor Tonjes beste venn, og han tilrettelegger for alskens påfunn. Relasjonen deres testes når Gunnvalds hemmelige datter dukker opp og Tonje samtidig blir kjent med et par bygutter. Konfliktene løser seg ikke av seg selv, men Tonje er sta og insisterer på at alle skal bli venner, og hun er vant til å få det som hun vil.

Storebror

Parrs foreløpig siste utgivelse er del av Samlagets lettlestserie Leseland. Storebror er mer renskåret og mindre sprudlende enn hennes øvrige bøker, men barneperspektivet og relasjonstematikken er gjenkjennelig. Hun har ellers gitt ut historier, noveller og kåserier i ulike antologier og tidsskrift. Parr er dessuten en aktiv turnéforfatter og har selv lest inn de tre første utgivelsene sine på lydbok.

Dramatisering og filmatisering

Vaffelhjarte ble innspilt som TV-serie og sendt på NRK høsten 2011, med regi og manus av Atle Knudsen. I 2013 sto Ivar Tindberg for manus og regi på teateroppsetningen av Tonje Glimmerdal Det Norske Teatret. Vaffelhjarte hadde sin teaterpremiere på Den Nationale Scene året etter. Da var det Jesper Halle som dramatiserte og Cecilie Askeland Mosli som hadde regien.

Utmerkelser

Det store gjennombruddet for Parr kom med Tonje Glimmerdal i 2009, men allerede med Vaffelhjarte i 2005 vant hun priser. Boka ga henne først Nynorsk barnelitteraturpris i utgivelsesåret, og den nederlandske barnebokprisen Zilveren Griffel i 2008. I 2009 fikk hun Ole Vig-prisen for begge bokutgivelser.

For Tonje Glimmerdal fikk hun dessuten Brageprisen, Kritikerprisen, Kulturdepartementets litteraturpris, Teskjekjerringprisen og Nynorsk barnelitteraturpris i 2009. Året etter ble utgivelsen premiert med Guro Sandsdalens litteraturpris, Melsomprisen og Die Zeits pris for årets beste barnebok i Tyskland.

I 2017 fikk hun både Brageprisen og Nynorsk barnelitteraturpris for Keeperen og havet.

I tillegg har Parr mottatt penger fra Sokneprest Alfred Andersson-Ryssts fond i 2006, Rasmus Løland-stipendet i 2010 og Sigmund Skard-stipendet i 2013. Hun ble kåret til årets nynorskbruker i 2010 og fikk både Kulturprisen fra hjemplassen Vanylven og Diktartavla i 2011. I 2018 ble hun hedersmedlem i Samlaget og mottok Skolebibliotekarforeningens litteraturpris og Sultprisen.

Utgivelser

  • Storebror (barnebok, Samlaget, 2019)
  • Keeperen og havet (barnebok, Samlaget, 2017)
  • Tonje Glimmerdal (barnebok, Samlaget, 2009)
  • Vaffelhjarte (barnebok, Samlaget, 2005)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg