Maria Jotuni

Faktaboks

Maria Jotuni

Maria Gustaava Haggrén

Født
9. april 1880, Kuopio
Død
30. september 1943, Helsingfors
Av .

Artikkelstart

Maria Jotuni var en finsk forfatter. Hun er kjent for noveller hvor hun med mørkt humoristisk understatement og presis replikkunst skildrer sosiale problemer og kjærlighetens vilkår – med skarp psykologisk og erotisk analyse, og med en resignert, kompromissvillig tilnærming.

Hun debuterte med Suhteita («Forhold», 1905) og utga i alt seks novellesamlinger. I kortromanen Arkielämää («Hverdagsliv», 1909) vandrer den halvstuderte og selvutnevnte «landsbypresten» Nyman gjennom bygda og lytter til alles betroelser. Gjennom disse skildres et tverrsnitt av bygdesamfunnet, både når det gjelder klasse og stand, og holdninger til lykke, livet og kjærligheten.

Fra 1910 skrev hun flere skuespill, særlig komedier. Miehen kylkiluu (1914, «Adams ribbein») var en suksess, mens Tohvelisankarin rouva (1924, «Tøffelheltens kone») vakte debatt for sin angivelige umoral.

Hun studerte ved Helsingfors' universitet fra 1900, og var gift med litteraturforskeren Viljo Tarkiainen (1879–1951) fra 1911. Romanen Huojuva talo («Det vaklende huset»), som utkom i 1963, etter hennes død, er både et tidsbilde fra 1930-årene og en tragisk skildring av et dødt, brutalt ekteskap med trekk fra hennes eget liv.

En dramatisering av Det vaklende huset ble vist på Torshovteatret i 1987. Forestillingen Når ein har kjensler, med hennes monologer, dialoger og viser ble vist på Det Norske Teatret i 1984 og på Rogaland Teater og Radioteatret i 1985.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg