Maria Jotuni av Svenska folkskolans vänner. Falt i det fri (Public domain)

Maria Jotuni var en finsk forfatter. Hun er kjent for noveller hvor hun med mørkt humoristisk understatement og presis replikkunst skildrer sosiale problemer og kjærlighetens vilkår – med skarp psykologisk og erotisk analyse, og med en resignert, kompromissvillig tilnærming.

Hun debuterte med Suhteita («Forhold», 1905) og utga i alt seks novellesamlinger. I kortromanen Arkielämää («Hverdagsliv», 1909) vandrer den halvstuderte og selvutnevnte «landsbypresten» Nyman gjennom bygda og lytter til alles betroelser. Gjennom disse skildres et tverrsnitt av bygdesamfunnet, både når det gjelder klasse og stand, og holdninger til lykke, livet og kjærligheten.

Fra 1910 skrev hun flere skuespill, særlig komedier. Miehen kylkiluu (1914, «Adams ribbein») var en suksess, mens Tohvelisankarin rouva (1924, «Tøffelheltens kone») vakte debatt for sin angivelige umoral.

Hun studerte ved Helsingfors' universitet fra 1900, og var gift med litteraturforskeren Viljo Tarkiainen (1879–1951) fra 1911. Romanen Huojuva talo («Det vaklende huset»), som utkom i 1963, etter hennes død, er både et tidsbilde fra 1930-årene og en tragisk skildring av et dødt, brutalt ekteskap med trekk fra hennes eget liv.

En dramatisering av Det vaklende huset ble vist på Torshovteatret i 1987. Forestillingen Når ein har kjensler, med hennes monologer, dialoger og viser ble vist på Det Norske Teatret i 1984 og på Rogaland Teater og Radioteatret i 1985.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.