Maria 1 den Blodige

Faktaboks

Maria 1 den Blodige
Maria I den Blodige, engelsk Bloody Mary, Maria Tudor
Født
18. februar 1516
Død
17. november 1558
Fødested
St. James's Palace, London
Dødssted
Westminster Abbey, London
Maria 1 den Blodige var dronning av England fra 1553 til 1558 og datter av Henrik 8 og hans første kone Katarina av Aragon.
Maria Tudor av . Falt i det fri (Public domain)

Maria 1 den Blodige var dronning av England fra 1553 til 1558 og datter av Henrik 8 og hans første kone Katarina av Aragon.

Maria tok morens parti da Henrik prøvde å få ekteskapet annullert og da han lyktes ble Maria erklært uektefødt av parlamentet. I 1544 fikk hun igjen arverett etter broren Edvard 6. Da han straks før sin død gjorde testamente til fordel for den protestantiske Jane Grey samlet Maria sine støttespillere. Da det ble klart at Maria var langt overlegen Lady Jane i militær styrke trakk Janes viktigste støttespillere seg. I august 1553 ankom Maria London i triumf og ble tatt til dronning.

Maria var katolikk og gikk inn for å gjenopprette den katolske kirke i England. Mot manges råd giftet hun seg med Filip 2 av Spania i 1554. Det vakte stor motstand, og utløste et opprør der blant andre Jane Greys far, hertugen av Suffolk, gikk med. Opprøret ble slått ned, og lady Jane ble henrettet sammen med faren. Maria satte i gang kjetterforfølgelser som skaffet henne tilnavnet. På fem år ble minst 300 mennesker brent som kjettere, deriblant erkebiskop Thomas Cranmer, som hadde ledet den engelske reformasjonen under Henrik 8 og Edvard 6.

Utenrikspolitisk ble England avhengig av Spania, selv om Parlamentet nektet å gjøre Filip til konge i England. Maria gikk med i Filips krig mot Frankrike og tapte Calais. I 1556 foreslo regjeringen å oppheve den engelske diplomatiske representasjon og la landet representere ved Filips ambassadører. Dette skapte stor uvilje mot Spania og mot Maria, og det var allmenn lettelse i England da hun døde. Maria ble etterfulgt av søsteren Elizabeth.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg