Mari og Marius – festdrakt

Mari og Marius – festdrakt
.

Artikkelstart

Mari og Marius – festdrakt er komponert av Anne Marit Kanstad, i samarbeid med døtrene Lise, Berit og Bodil. Kvinnedrakta Mari ble først lansert, i 2000, og i 2004 kom herredrakta Marius til.

Kvinnedrakta består av stakk med seler, løslomme og lue i svart ull, kantet med rødt. På stakken, lomma og lua er det brodert stiliserte blomstermotiv i flere farger. Jakka er i rødt ullstoff, mens skjorta er i hvitt bomullsstoff. På halskragen og håndlinningene har skjorta broderi med samme motiv som på stakken, utført i én-tråds moulinégarn. Knappene til drakta er i tinn, og det brukes ei sølje samt mansjettknapper i skjorta.

Herredrakta har trøye og knebukse i litt grovere svart ullstoff enn stakken, kantet med rødt. Vesten er i rødt ullstoff, som kvinnejakka. Den er dobbeltspent og går ned i to spisser foran. Skjorta er i hvitt bomullsstoff, og den lukkes i halsen med ei nål formet som en dobbel knapp med heng. Ermene lukkes med mansjettknapper. Strømpene er mønsterstrikket i hvit ull, og som hodeplagg brukes en svart filthatt. I halsen brukes et flerfarget band som dekor, og det samme bandet går igjen på hatten.

Det er også utarbeidet barnedrakter i samme stil.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg