Margareth Sanger. Av . Falt i det fri (Public domain)

Margaret Sanger

Faktaboks

Margaret Sanger

Margaret Louise Higgins Sanger

Uttale
sˈæŋgə
Født
14. september 1883, Corning, New York
Død
6. september 1966, Tucson, Arizona
Av /Library of Congress Prints and Photographs division.

Artikkelstart

Margaret Sanger var en amerikansk sykepleier og pioner innen prevensjons- og familieplanleggingsarbeidet i USA og Vest-Europa. Hun opprettet klinikker for prevensjonsveiledning, og ble flere ganger fengslet på grunn av sin virksomhet og sine bøker og skrifter.

I sitt virke som sykepleier på Lower East Side i New York ble hun oppmerksom på hvordan barne- og mødredødelighet hadde sammenheng med fattigdom og manglende fødselskontroll. Fra 1912 viet hun sitt liv til seksualopplysning og familieplanlegging. En av hennes tallrike artikler fra denne tiden hadde tittelen «What Every Girl Should Know».

I 1916 grunnla hun USAs første mødrehygieneklinikk i Brooklyn. Kort tid etter ble hun tiltalt etter en lov fra 1873 som definerte prevensjonsmidler og prevensjonsveiledning som obskønt materiale, og sonet en dom på 30 dager for brudd på denne. Rettsforfølgelsen av Sanger skapte stor offentlig oppmerksomhet om hennes sak, og førte til at leger ble gitt lov til å gi råd om prevensjon og forskrive preventiver.

Utover på 1920-tallet viet Sanger seg til arbeidet med å bygge organisasjoner som arbeidet for fødselskontroll, både i USA og internasjonalt. I 1921 var hun med på å stifte The American Birth Control league (senere Planned Parenthood Federation of America). I 1927 organiserte hun den første verdenskongress for befolkningsspørsmål i Genève. Hun ledet også kampanjer for familieplanlegging i India og Japan. I 1953 ble hun den første president i International Planned Parenthood Federation, IPPF.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg