Marek Janowski

Faktaboks

Marek Janowski
Født
18. februar 1939, Warszawa, Polen

Marek Janowski, tysk dirigent, en av de ledende innen sin generasjon. Janowski har vært tilknyttet en rekke ledende symfoniorkestre og operahus, er gjestedirigent ved Oslo-Filharmonien og kjent fra et stort antall plateinnspillinger.

Læreår

Janowski ble født i Warszawa, men kom til Tyskland som barn og vokste opp i Wuppertal. Han fikk tidlig undervisning i fiolin- og klaverspill, og studerte deretter ved Kölner Musikhochschule med blant andre Wolfgang Sawallisch.

Janowski arbeidet først som korrepetitør i Aachen, og virket etter hvert som kapellmester i Aachen, Köln, Düsseldorf og Hamburg.

Karriere

Janowski var 1973–1975 generalmusikkdirektør i Freiburg, og var 1975–1979 sjefdirigent for Dortmunder Philharmoniker. Han gikk videre til stillingen som sjefdirigent for Gürzenich Orchester Köln 1986–1990. Han fikk oppgaver ved Parisoperaen, og var 1984–2000 musikksjef ved Orchestre Philharmonique de Radio France. Dette orkesteret bygget han opp til å bli et av Frankrikes ledende.

Janowski var sjefdirigent ved Monte-Carlo Filharmoniske Orkester 2000–2005, Dresdner Philharmonie 2001–2003 og Orchestre de la Suisse Romande 2005–2012.

Janowski er en populær gjestedirigent ved Oslo-Filharmonien. Han har spilt inn Sjostakovitsj’ fiolinkonsert nr. 1 med orkesteret og fiolinisten Hilary Hahn.

Opera

Janowski har gjort seg bemerket som operadirigent. Han har ledet forestillinger på Wiener Staatsoper, Metropolitanoperaen i New York, Parisoperaen og flere av de større tyske operascenene, og har hatt det musikalske ansvaret både for operaer fra kjernerepertoaret og sjeldent oppførte verker.

Janowski har vært en uttalt motstander av enkelte nye tendenser innenfor operaregi, og har gått over til stort sett å dirigere opera konsertant. Han overtok imidlertid den musikalske ledelsen av Wagners Der Ring des Nibelungen ved Festspillene i Bayreuth i 2016.

Plateinnspillinger

Janowski har gjort et meget stort antall plateinnspillinger, hovedsakelig av romantisk, senromantisk og moderne repertoar. Til Wagner-jubileet i 2013 ledet han innspillinger av alle Wagners operaer.

Han har spilt inn en rekke operaer av Carl Maria von Weber, Richard Strauss og andre tyske komponister, videre symfonier av Anton Bruckner og dessuten flere eldre og nyere franske komponister.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg