Faktaboks

Marcus Livius Drusus

Marcus Livius Drusus den yngre

Født
120 fvt.
Død
91 fvt., Roma
Levetid - kommentar
fødselsåret er omtrentlig

Marcus Livius Drusus var en romersk folketribun, som i år 91 fvt. framla et omfattende reformprogram i et forsøk på å stagge den politiske uroen som hjemsøkte Roma i senrepublikken. Drusus hadde støtte fra viktige menn i senatet i det som medførte et storstilt politisk kompromiss.

Senatet skulle utvides med 300 nye mann fra ridderstanden, men samtidig få kontroll over de stående jurydomstolene som prøvde saker om ulike mislighold av embetsfunksjonene. De italienske forbundsfellene skulle få romersk borgerrett, men måtte avgi deler av ager publicus til de eiendomsløse. Byplebeierne skulle for øvrig også tilgodeses med sterkt subsidiert korn.

Imidlertid vakte disse tiltakene misbilligelse fra flere hold, og motstanderne lyktes med å stanse reformene og få Drusus drept. Drapet på Drusus og det manglende gjennomslaget for kravet om romersk borgerrett ga støtet til forbundsfellekrigen (91–88).

Drusus var sønn av Livius Drusus d.e., en berømt taler og politiker som motarbeidet Gaius Gracchus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg