Marco Enrico Bossi

Faktaboks

Marco Enrico Bossi
Født
25. april 1861, Salò, Italia
Død
20. februar 1925, På Atlanterhavet under overfarten mellom USA og Europa.

Artikkelstart

Marco Enrico Bossi var en italiensk komponist, organist og fremragende orgelvirtuos.

Bossi ble født inn i en musikerslekt. Faren var organist i Salò-katedralen i Bossis hjemby. Hans musikalske utdannelse begynte i musikkskolen i Bologna og fortsatte ved Milano-konservatoriet der han studerte klaver med Francesco Sangalli, komposisjon med Amilcare Poncielli og orgel med Polibio Fumagalli. I 1881 ble Bossi direktør og organist i Como-katedralen og i 1890 professor i orgelspill og harmonilære ved konservatoriet i Napoli. Til dette kommer at han innehadde direktørpostene for konservatoriene i Venezia fra 1895 til 1901, Bologna fra 1902 til 1911 og Roma fra 1916 til 1923.

Bossi foretok en mengde internasjonale orgelturneer hvilket gjorde at han kom i kontakt med sin tids aller fremste organist-kollegaer — César Franck, Marcel Dupré, Alexandre Guilmant og Karl Straube for å nevne noen av de viktigste.

Bossis verkliste er omfattende. Flere enn 150 verk foreligger fra hans hånd – verk for orkester, fem operaer, oratorier, korverk og kammermusikk samt klaver- og orgelmusikk. Bortsett fra orgelmusikken har Bossis musikk forblitt ukjent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg