Marco Enrico Bossi, italiensk komponist, organist og fremragende orgelvirtuos. Bossi ble født inn i en musikerslekt. Faren var organist i Salò-katedralen i Bossis hjemby. Hans musikalske utdannelse begynte i musikkskolen i Bologna og fortsatte ved Milano-konservatoriet der han studerte klaver med Francesco Sangalli, komposisjon med Amilcare Poncielli og orgel med Polibio Fumagalli. I 1881 ble Bossi direktør og organist i Como-katedralen og i 1890 professor i orgelspill og harmonilære ved konservatoriet i Napoli. Til dette kommer at han innehadde direktørpostene for konservatoriene i Venezia 1895–1901, Bologna  1902–11 og Roma 1916–23.

Bossi foretok en mengde internasjonale orgelturneer hvilket gjorde at han kom i kontakt med sin tids aller fremste organist-kollegaer — César Franck, Mercel Dupré, Alexandre Guilmant og Karl Straube for å nevne noen av de viktigste.

Bossis verkliste er omfattende. Flere enn 150 verk foreligger fra hans hånd – verk for orkester, fem operaer, oratorier, korvek og kammermusikk samt klaver- og orgelmusikk. Bortsett fra orgelmusikken har Bossis musikk forblitt ukjent.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.