Marco Enrico Bossi

Faktaboks

Marco Enrico Bossi
født:
25. april 1861, Salò, Italia
død:
20. februar 1925, På Atlanterhavet under overfarten mellom USA og Europa.

Marco Enrico Bossi var en italiensk komponist, organist og fremragende orgelvirtuos.

Bossi ble født inn i en musikerslekt. Faren var organist i Salò-katedralen i Bossis hjemby. Hans musikalske utdannelse begynte i musikkskolen i Bologna og fortsatte ved Milano-konservatoriet der han studerte klaver med Francesco Sangalli, komposisjon med Amilcare Poncielli og orgel med Polibio Fumagalli. I 1881 ble Bossi direktør og organist i Como-katedralen og i 1890 professor i orgelspill og harmonilære ved konservatoriet i Napoli. Til dette kommer at han innehadde direktørpostene for konservatoriene i Venezia fra 1895 til 1901, Bologna fra 1902 til 1911 og Roma fra 1916 til 1923.

Bossi foretok en mengde internasjonale orgelturneer hvilket gjorde at han kom i kontakt med sin tids aller fremste organist-kollegaer — César Franck, Marcel Dupré, Alexandre Guilmant og Karl Straube for å nevne noen av de viktigste.

Bossis verkliste er omfattende. Flere enn 150 verk foreligger fra hans hånd – verk for orkester, fem operaer, oratorier, korverk og kammermusikk samt klaver- og orgelmusikk. Bortsett fra orgelmusikken har Bossis musikk forblitt ukjent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg