Marco Enrico Bossi, italiensk komponist, organist og fremragende orgelvirtuos. Bossi ble født inn i en musikerslekt. Faren var organist i Salò-katedralen i Bossis hjemby. Hans musikalske utdannelse begynte i musikkskolen i Bologna og fortsatte ved Milano-konservatoriet der han studerte klaver med Francesco Sangalli, komposisjon med Amilcare Poncielli og orgel med Polibio Fumagalli. I 1881 ble Bossi direktør og organist i Como-katedralen og i 1890 professor i orgelspill og harmonilære ved konservatoriet i Napoli. Til dette kommer at han innehadde direktørpostene for konservatoriene i Venezia 1895–1901, Bologna  1902–11 og Roma 1916–23.

Bossi foretok en mengde internasjonale orgelturneer hvilket gjorde at han kom i kontakt med sin tids aller fremste organist-kollegaer — César Franck, Mercel Dupré, Alexandre Guilmant og Karl Straube for å nevne noen av de viktigste.

Bossis verkliste er omfattende. Flere enn 150 verk foreligger fra hans hånd – verk for orkester, fem operaer, oratorier, korvek og kammermusikk samt klaver- og orgelmusikk. Bortsett fra orgelmusikken har Bossis musikk forblitt ukjent.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.